Honduras'ta gösteriler devam ediyor: 25 yaralı

Honduras'ta gösteriler devam ediyor: 25 yaralı

Binlerce öğretmen ve sağlık çalışanının sokağa döküldüğü ülkede, polis ve göstericiler arasındaki çatışmalarda en az 25 kişi yaralandı.

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta binlerce öğretmen ve  sağlık çalışanı tarafından ülkedeki sağlık ve eğitim sektöründe planlanan 'reform'lara karşı düzenlenen  protestolarda ilk belirlemelere göre 25 kişi  yaralandı. 

Kızıl Haç doktoru Marcio Moncada, hükümet tarafından sağlık ve eğitim  hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik alınan kararlara karşı  düzenlenen gösteriler sırasında polis ile bazı göstericiler arasında çıkan  olaylarda aralarında polis ve göstericilerin de olduğu en az 25 kişinin  yaralandığını belirtti.

Sağlık ve Eğitim Savunması Platformu olarak bilinen organizasyonun  çağrısıyla, hükümetin söz konusu kararnameleri iptal etmesi talebiyle düzenlenen  gösterilere öğrenciler, aileler ve sendikalar da destek verdi.

[ih2]

Başkent Tegucigalpa'da ana yolları kapatan göstericilerden bazıları  polise molotofkokteyli fırlattı.

Orica bölgesinde araç içindeki bir kişi, otobanı kapatan protestocular  tarafından silahla tehdit edildi.

Villanueva bölgesinde bazı göstericiler, bir kamyon sürücüsünü  taşıdığı kumu yola boşaltmaya zorladı ve bir polis aracı göstericiler tarafından  ateşe verildi. 

Toncontin Uluslararası Havaalanına doğru ilerlemeye çalışan bazı  göstericiler, polisin göz yaşartıcı gaz ile müdahalesi sonucu dağıldı.

Havaalanı yönetiminden yapılan açıklamada, Miami, Atlanta ve  Panama'dan yapılan üç seferin San Pedro Sula şehrine yönlendirildiği bildirildi.

Tegucigalpa ve ülkenin çeşitli yerlerinde eğitime ara verildi.

Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, "Hiçbir şeyi  özelleştirmeyeceğiz ya da kimsenin bunu yapmasına izin vermeyeceğiz." ifadesine  yer verildi.

Eğitim Bakanı Arnaldo Bueso, hükümet yetkililerinin göstericilerle  diyaloğa açık olduğunu "ancak onların bunu reddettiğini" söyledi. 

[ih3]

Binlerce doktor ve öğretmen, devlet başkanlığı kararnamelerine karşı  son haftalarda Honduras'ın başkenti Tegucigalpa'da  yürüyüş düzenliyor.

Protestocular, reformların özelleştirmeye ve öğretmenler ile  doktorların toplu işten çıkarılmalarına yol açabileceğinden endişe ediyor.

Hükümet ise reformların, işten çıkarmalara ve özelleştirmelere neden  olacağı yönündeki söylentileri reddediyor.

Doktorlar sendikası Honduras Tıp Birliği (CMH) ve öğretmenler  sendikası Honduras Öğretmen Örgütleri Federasyonu (FOMH); geçen ay sonunda,  Ulusal Kongre tarafından onaylanan eğitim ve sağlık hizmetlerinin  özelleştirilerek yeniden yapılandırılmasına yönelik aldığı karar üzerine ulusal  grev çağrısı yapmıştı.

CMH ve FOMH, yaptıkları açıklamalarda, Ulusal Kongrenin aldığı  kararları kabul etmeyeceklerini vurgulamıştı.

Sendikalar ayrıca Honduras halkının eğitim ve sağlık hizmetlerini  savunmak için bütün meslek odalarından destek istemişti.