Hollanda’daki tramvay saldırısının zanlısı ilk kez hakim karşısında: 'Zan yok, kabul ettim'

Hollanda’daki tramvay saldırısının zanlısı ilk kez hakim karşısında: 'Zan yok, kabul ettim'

Hollanda’da 4 kişinin öldüğü, 2 kişinin de ağır yaralandığı tramvay saldırısının zanlısı Gökmen Tanış, bugün ilk kez mahkemeye çıktı ve ifade vermeyi reddetti.

Hollanda’nın Utrecht şehrinde 18 Mart’ta düzenlenen; 4 kişinin öldüğü, 2 kişinin de ağır yaralandığı tramvay saldırısının 38 yaşındaki zanlısı Gökmen Tanış, 90 günlük ek gözaltı süresinin ardından bugün ilk kez mahkemeye çıktı. İfade vermeyi reddeden Tanış, “Kimsenin inancımızla dalga geçmesine izin vermem” diyerek kendini savundu.

İlk duruşmaya katılmayı reddeden ve mahkemeye zorla getirilmesi kararlaştırılılan Tanış, sabah saatlerinde elleri kelepçeli olarak Utrecht Mahkemesi’ne getirildi.

'ZAN YOK, BEN KABUL ETTİM'

Yozgat'ın Boğazlıyan nüfusuna kayıtlı zanlı, mahkeme başkanının, neden avukat istemediğine ilişkin sorusuna, “Ben bir demokrat değilim ve mahkemenizi tanımıyorum. Bunu birkaç kez açıkladım ama siz sormaya devam ediyorsunuz” karşılığını verdi.

BBC'de yer alan habere göre hakimin, “zanlı” diye söz etmesi üzerine Tanış, “Zan yok. Ben kabul ettim, ikrar ettim” dedi.

'KİMSENİN İNANCIMIZLA ALAY ETMESİNE İZİN VERMEM'

Gökmen Tanış, susma hakkını kullanmak istediğini söyledi. Mahkeme başkanı, yıllardır Hollanda’da yaşayan birinin neden demokrasiye inanmadığını merak ettiğini belirterek, Tanış’a, “Silahının kabzasında ne yazıyor, söylemek ister misin?” diye sordu.

Mahkeme başkanı, Gökmen Tanış’ın inceleme hakimine verdiği ilk ifadeden bölümler okudu.

Buna göre zanlı, gerçekleştirdiği saldırıyla ilgili olarak, “Kimsenin inancımızla alay etmesine izin vermem. Sizin pırlantadan, bizimse kumdan yapılmadığımızı göstermek istedim” dedi.

NASIL RADİKALLEŞTİĞİNİ ARAŞTIRIYORLAR

Polis ve radikalleşme alanındaki uzmanlardan oluşan 50 kişilik ekip, hırsızlık, soygun, gasp, adam yaralama ve tecavüzden hüküm giyen Tanış’ın nasıl radikalleştiğini araştırıyor.

Tanış “terör amaçlı cinayet”, “yaralama” ve “saldırı” ile suçlanırken, dava, 23 Eylül’e ertelendi.