Hollanda'daki saldırının faili Türkiye doğumlu Gökmen Tanış

Hollanda'daki saldırının faili Türkiye doğumlu Gökmen Tanış

Saldırıda 6 kişi yaralanırken, bir kişinin ise yaşamını yitirdiği öğrenildi. Olayın ardından Hollanda hükümeti acil toplantı yaptı.

Hollanda'nın Utrecht şehrinde düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi ise yaralandı. Polis Sözcüsü Joost Lanshage saldırının tramvay istasyonunda meydana geldiğini söylerken zanlı Gökmen Tanış gözaltına alındı. 

GÜNCELLEME 21.12

Utrecht polisinden yapılan açıklamada, 24 Ekim Meydanı yakınlarında bulunan Oudenrijn Hastanesi civarındaki tramvay istasyonunda gerçekleşen saldırının terör amaçlı olabileceği söylendi.

Silahlı saldırı sebebiyle kentte raylı sistem ulaşımına geçici bir süre için ara verildi. 24 Ekim Meydan'ında bulunan bir tramvay istasyonu polis tarafından kordonla çevrildi.

GÜNCELLEME 22.26

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Hollanda’nın Utrecht kentinde bugün (18 Mart 2019) meydana gelen saldırıyı, faili kim olursa olsun ve hangi saikle gerçekleştirilmiş olursa olsun şiddetle kınıyoruz. Bu menfur saldırı neticesinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Bu saldırı karşısında Hollanda halkı ve hükümeti ile dayanışmamız tamdır” ifadelerine yer verildi.

----------------------------------------------------------------------------------------------

SALDIRGAN KAÇTI

Silahlı saldırganın olay yerinden kaçtığı aktarıldı.

Polis ve anti-terör timi bölgede operasyon başlattı. Bölgenin iki helikopterle mercek altına alındığı bildirilirken polis ekiplerinin saldırganın bulunduğu belirtilen binayı kuşattığı öğrenildi.

HÜKÜMETTEN ACİL TOPLANTI

Öte yandan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, saldırı nedeniyle hükümeti acil toplantıya çağırdı. 

'ŞÜPHELİ 37 YAŞINDAKİ GÖKMEN TANIŞ'

Hollanda polisi 37 yaşındaki bir Türk için tehlike uyarısı yaptı. Hollanda polisi Gökmen Tanış adındaki kişiye yaklaşmamalarını istedi.

‘HUKUKUMUZUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE DEMOKRASİMİZ ŞİDDETTEN ÜSTÜNDÜR’

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, düzenlediği basın toplantısında, saldırı karşısında tüm ülke olarak şoke olduklarını belirterek, “Bir terör saldırısı, bizim toplumumuzun toleransına saldırıdır. Eğer yapılan saldırı terörse bir tek cevabımız var. Bizim hukukumuzun üstünlüğü ve demokrasimiz şiddetten daha üstündür.” diye konuştu. 

Hollanda Kralı Willem-Alexander ve Kraliçesi Maxima da sosyal medyadan, Utrecht’te yaşanan saldırıda 3 kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntülü oldukları mesajını paylaştı.

Kral ve Kraliçe, yaşanan olayın kabul edilemez olduğunu, saldırıya maruz kalanların ve ailelerinin yanında olduklarını söyledi.

Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS’ta çıkan haberlerde, Gökmen Tanış olarak belirlenen şüphelinin daha önce tecavüz ve farklı tehditlerden dolayı sicilinin olduğu yönünde iddiaların olduğu ancak bunların kesinleştirilemediği belirtildi.

Diğer taraftan polisin olaya yakın mesafedeki bir apartmanda operasyon düzenlediği görüldü.

'AİLEVİ MESELELERDEN DOLAYI ÖNCE YAKININA, SONRA YARDIM ETMEK İSTEYENLERE ATEŞ AÇTI'

AA’nın aktardığına göre, saldırganın yakınları, Hollanda’daki silahlı saldırıda şüpheli Gökmen Tanış’ın “ailevi meselelerden” dolayı tramvaydaki bir yakınına, ardından yardım etmek isteyenlere ateş açtığını söyledi.