Hollanda'da 'Can Atalay'a özgürlük' talebiyle basın açıklaması

Hollanda'da 'Can Atalay'a özgürlük' talebiyle basın açıklaması

TİP Hollanda Örgütü, Amsterdam Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

Gezi Davası kapsamında bulunduğu Silivri Cezaevi'nden, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay için Hollanda'da eylem ve basın açıklaması yapıldı. 

TİP Hollanda Örgütü tarafından Türkiye'nin Amsterdam Başkonsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasında, hukusuz yargı sürecine dikkat çekilerek, "Yargıtay'da dava süreci devam ederken hukuksuzca cezaevinde tutulan avukat Can Atalay, 14 Mayıs milletvekilli seçimlerinde TİP'ten Hatay milletvekili seçildi. Milletvekili mazbatasını alan, TBMM'de milletvekili olarak kaydı yapılan Atalay'ın tahliye edilmesi için Yargıtay'a başvurusu yapıldı ancak halen cezaevinde tutuluyor. Seçilmiş vekilimiz henüz milletvekili yemini edip görevine başlayabilmiş değil" denildi.

'HATAY HALKI CEZALANDIRILIYOR'

Tahliye talebinin reddi ile Anayasa'nın ihlal edildiğine işaret edilen açıklamada, "Yargıtay, Anayasa'nın 83. maddesinde açıkça emrettiği hükmü uygulamamamakta ısrar etmektedir. Seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluk halinin devamı, kişi hürriyeti ve güvenliğinin engellenmesi ve aynı zamanda seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına gelmektedir" vurgusunda bulunuldu.

Maraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlere de işaret edilerek, "Milletvekilimizin görevinin engellenmesi aynı zamanda depremde enkaz altında bırakılan Hatay'ın adeta yeniden cezalandırılmasıdır" ifadeleri kullanıldı.

'YETKİNİZİ ALDIĞINIZ YASALARI UYGULAYIN'

Açıklama, Anayasa'nın ihlaline karşı yasaların uygulanması talebiyle şöyle sona erdi:

"Adli yargı mercilerine sesleniyoruz: Yetkinizi aldığınız yasaları uygulayın. Saray'dan talimat beklediğiniz her gün Anayasa'yı çiğnemeye devam ettiğiniz bir gün olarak kaydediliyor halkın defterine.

Can Atalay'ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılması-nın önündeki engellerin kaldırılmasını, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkının derhal yerine getirilmesini bekliyoruz. Anayasal kurumları Anayasa'ya uymaya davet ediyoruz.

Halkın iradesi saygı istiyoruz! Hukuka, adalet saygı istiyoruz! Hatay halkının iradesine saygı isiyoruz! Can Atalay'a özgürlük istiyoruz!"

TAHLİYENİN REDDİNE İTİRAZ EDİLDİ

TİP Milletvekili Can Atalay'ın hukuksuz tutukuluğuna karşı yapılan tahliye başvurusu Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından reddeilmiş ve Yargıtay 4. Ceza Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulunulmuştu.