Hollanda ve Avusturya'da 'Boğaziçi' ile dayanışma eylemleri

Hollanda ve Avusturya'da 'Boğaziçi' ile dayanışma eylemleri

Amsterdam, Museumplein'de Boğaziçi Dayanışma Platformu tarafından düzenlenen eylemde, Boğaziçi'nin direnen öğrencileri ve akademisyenleriyle dayanışma gösterildi.

İleri Haber

Hollanda ve Avusturya'da Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektöre karşı düzenlenen protestolar için dayanışma eylemi yapıldı. 

LGBTİ+ ile eski Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin de katıldığı eyleme olan yoğun ilgi ve Hollanda'nın her ilinden gelen kalabalık dikkat çekti. Hollanda'daki PvdA (Emek Partisi) milletvekili Kati Piri ve SP (Sosyalist Parti) milletvekili Sadet Karabulut da eylemde katılımcılara hitap ettiler.


Platform içerisinde yer alan Türkiye İşçi Partisi temsilcisi Yusuf Yalçın bir konuşma yaparak mücadelenin her yerde yükseltilmesi vurgusu yaptı. Konuşmanın tam metni şöyle:


Kayyum rektöre karşı direnen Boğaziçili öğrencilere ve onlarla dayanışmayı yükselten üniversitelilere yönelik baskı ve şiddet dozunu artırarak devam ediyor. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atandığı bir aydan beri üniversitede şiddetten, gözaltından ve baskıdan başka bir şey gündeme gelmiyor.

Daha önce evleri şafak baskınlarıyla basılan, evlerinin duvarları kırılarak gözaltına alınan öğrenciler yine şiddete ve gözaltına maruz kalmıştır. Meşruiyetini her alanda kaybeden rejim, çözümü her zaman olduğu gibi din istismarında, saldırıda ve provokasyonda aramaktadır.

Polis, şeriat eylemlerinde bekçilik yaparken, okul yolunda yürüyen öğrencileri yaka paça gözaltına almıştır. Ardından Kadıköy’de toplanan halka biber gazı ve plastik mermilerle saldıran polis, burada 93 kişiyi gözaltına almıştır. Üstelik gözaltı sırasında ve sonrasında da işkenceye devam edilmiştir.

Dün mahkemeye sevkedilen arkadaşlarımızdan ikisi tutuklanmış, Saray Rejimi kendisine kendince günah keçisi bulmuştur. Daha önce tutuklanan iki arkadaşımızla birlikte tutukluların sayısı biri Türkiye İşçi Partisi üyesi Anıl Akyüz olmak üzere dörde çıkmıştır.

Yaşadığımız süreç, Saray Rejimi’nin akademiye, liyakat ilkesine, bilime, gençliğe ve özgürlüklere düşmanlığını bir kez daha bütün çıplaklığıyla sergilemiştir. Ülkenin gençliğini yalnız bırakmak, ülkenin geleceğini sahipsiz bırakmak anlamına gelir.

Bu saldırıyı her yerde göğüsleyen ve göğüslemeye devam edecek olan Türkiye İşçi Partisi olarak Boğaziçililerin haklı taleplerini bir kez daha yineliyoruz ve ekliyoruz: Boğaziçi susmayacak, kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet! Ne memleketi, ne üniversitelerimizi ne de tek bir arkadaşımızı bu mafya düzeninin ellerinde sahipsiz bırakmayacağız.

 

VİYANA'DAN BOĞAZİÇİ'NE DESTEK 

Avusturya'nın başkenti Viyana'da DGB Avusturya, Avegkon, Türkiye İşçi Partisi, ATİGF ve Avrupa Kadın Dayanişması'nın çağrısıyla Christian-Broda-Platz'da saat 15.00'te yapılan eyleme katılım oldukça yüksekti.  Katılımcıların konuşma yaptığı eylemde Boğaziçi öğrencilerinin meşru eylemleriyle dayanışmanın süreceği ifade edildi.