Hollanda Başbakanı'ndan 'büyükelçi krizi' açıklaması: 'Uyarılara devam edeceğiz'

Hollanda Başbakanı'ndan 'büyükelçi krizi' açıklaması: 'Uyarılara devam edeceğiz'

Hollanda Başbakanı Rutte, 10 büyükelçinin Osman Kavala çağrısı sonrası başlayan krizle ilişkin açıklamasında, benzer uyarıların yapılmaya devam edileceğini belirtti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, geçen pazar günü Roma'daki G20 Liderler Zirvesi'nde AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede '10 büyükelçi krizi' de ele alındı. Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan büyükeçiler ile Türkiye arasında yaşanan gerilime ilişkin konuşan Rutte, AİHM kararlarına atıfta bulundu ve benzer uyarıların yapılmaya devam edileceğini söyledi.

'BUNU GELECEKTE DE YAPMAYA DEVAM EDECEĞİMİZİ SÖYLEDİM'

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre Rutte, Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası, ülkesinden gazetecilere şunları söyledi:

"Hollanda'nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına dikkat çekme hakkını her zaman saklı tuttuğunu Erdoğan'a anlattım. Bunun içişlerine müdahale değil, evrensel değerlerin teyidi olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bunu gelecekte de yapmaya devam edeceğimizi söyledim. Bu da ikili ilişkilerin bir parçası."

Rutte, büyükelçilerin Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine atıfta bulundukları ikinci açıklamanın 'zayıflık işareti' olarak algılanmasına ilişkin yorumlara da katılmadığını söyledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Knapen de, büyükelçiler krizi ile ilgili bir soru önergesine verdiği yanıtta, büyükelçilerin geri adım atmadığını belirtti. Bakan, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına ilişkin çağrının, Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine uygun olduğunu teyit ettiklerini vurguladı.