HMKÜ öğrencileri: Biz artık üniversitelerimizin öğrencisi olmak istiyoruz, müşterisi değil!

HMKÜ öğrencileri: Biz artık üniversitelerimizin öğrencisi olmak istiyoruz, müşterisi değil!

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencilerinin hayat pahalılığı karşısında yaşadığı sorunlara dair açıklama yapan Öğrenci Sendikası Hatay Meclisi, "Biz artık üniversitelerimizin öğrencisi olmak istiyoruz, müşterisi değil!" diyerek taleplerini dile getirdi.

İleri Haber

Salgın sonrsası yüz yüze eğitime dönüşle birlikte barınma sorunları ile karşı karşıya kalan üniversitei öğrencileri, geçim sıkınıtısıyla mücade ediyor. Türkiye'nin dört bir yanından üniversite öğrencileri hayat pahalılığına karşı eylem ve açıklamalarını sürdürürken, Öğrenci Sendikası Hatay Meclisi de sorunlarına ilişkin bir açıklama yayımladı. Barınma, ulaşım, gıda ve yurtlardaki sorunlarını dile getiren öğrenciler, "Biz artık üniversitelerimizin öğrencisi olmak istiyoruz, müşterisi değil!" ifadelerini kullandı.

'YAŞAM PAHALILIĞININ MAĞDURİYETİNİ YAŞIYORUZ'

"Yaşadığımız zamanda üniversite okuyan tüm sıra arkadaşlarımızın derdinin aynı olduğunu bilerek Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HKMÜ) öğrencileri olarak bu bildiriyi hazırlamaya ihtiyaç duyduk" ifadeleriyle başlayan açıklama,Neredeyse her üniversiteli öğrencinin yaşadığı geçinememe problemi ile karşı karşıyayız. HMKÜ öğrencileri olarak şehir ve üniversite yaşam pahalılığından kaynaklı bizler de bu durumun mağduriyetini yaşıyoruz" denildi.

'BESLENME HAKKIMIZI ALMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ'

Açıklamanın devamında beslenme hakkından dahi faydalanamadıklarını belirten öğrenciler, üniversite ve yurtlardaki fahiş fiyat poltikasına yönelik şu eleştirileri dile getirdi:

"Başlıca haklarımızdan olan beslenme hakkımızı almakta zorluk çekiyoruz. Üniversite merkez kampüsünde bulunan yemekhane saatleri 11.30 ile 18.00 arası iken Antakya Meslek Yüksekokulu’nda saat 15.00’da yemekhane kapanıyor. MYO öğrencileri yemek yemek için merkez kampüse 30 dakika yürüyerek gelmek durumunda kalıyorlar. Bununla beraber öğle yemeği ücreti yani ilk öğün ücreti 2.50 TL iken akşam yemeği yemek isteyen bir öğrenci ilk öğün fiyatının dört katından fazla vererek ikinci öğün için 10.23 TL ödüyor. 

Bu ücret karşısında ise öğrenciye reva görülen yemek hizmeti ise yamulmuş ve kullanılmaktan eskimiş tabldotlarda tam pişmemiş et-tavuklarla ve bir avuç doyurmayan yemek. 
KYK yurtlarında durum daha da vahim durumda. Kahvaltıda bir öğrencinin doyması için ihtiyaç duyduğu ödeme en az 10 TL iken yurdun sağladığı destek kahvaltıda 6 TL . Akşam öğrencinin doyması ihtiyaç duyduğu ödeme en az 20 TL iken yurdun sağladığı destek 13 TL. Öğle yemeği ise verilmiyor. Yemeğini aldıktan sonra doymayıp parasını ödesen dahi ek yemek alamıyorsun."

KYK YURTLARINDA FİYATLAR

Açıklamanın devamında KYK yurtlarındaki gıda fiyatlarına da yer verildi:

KYK yurtlarında kahvaltı fiyatlarına örnek;

- Omlet: 3.5

- Yumurta: 0.75 TL

- Sosis ve sigara böreğinin tanesi: 1 TL

- Zeytin: 1.25 TL

- Peynir: 2.5 TL

- Meyve suyu veya süt (200 ml): 2.5 TL

KYK yurtlarında akşam yemeği fiyatlarına örnek;

- Ana yemek: 9 TL

- Ekmek:1 TL

- Yoğurt: 3 TL

- Tatlı: 4.5 TL

- Salata türleri: 4.25 TL

- Çorba: 4.5 TL

- Pilav: 4.5 TL

BARINMA, ULAŞIM VE YURT SORUNLARI

Öğrenci Sendikası Hatay Meclisi; barınma, ulaşım ve yurtlardaki sorunlarını da dile getirdi:

"Beslenme hakkımızı sağlaması gereken üniversite ve yurt yönetimine alternatif olarak bulunan kampüs yerleşkesindeki yetersiz kantin ve kafelerde ise fiyatlar fahiş durumda.
Barınma sorunu ise 2021 yılına damga vuran ve bütün Türkiye’de öğrencilerin sokaklara dökülmesine neden olan bir sorun haline geldi. Üniversite bölgesinde var olan apartların sahipleri fırsatçılık peşinde koşarak 1+1 veya 2+1 ev fiyatlarının 1000 TL’ye vardığını görüyoruz. KYK yurtlarında ise dört kişilik odaların fiyatları öğrenci başına 400 TL bandında geziyor.

Yetersiz yurt imkanı olan üniversitemizde KYK yurtlarında kalan arkadaşların odalarının yeterli temizlenmediğini veya görevlilerin temizlemeyi unuttuklarını dile getirip pandemi döneminde kirli alanlarda yaşamaya maruz kalıyorlar. 11 katlı Tayfur Sökmen Kız Öğrenci Yurdu’nda bulunan üç asansörden ikisi sürekli bozuk durumda diğeri ise periyodik olarak birkaç günde bir bozulup birçok öğrencinin asansörde kalmasına ve mağdur olmasına sebep oluyor. 

Geçinememe sorunuyla karşı karşıya kalan öğrencilere ise yönetim, ulaşım konusunda dahi destek olmuyor. Üniversite içerisinde ücretsiz ulaşım imkanı sağlayan ringler bulunmadığı gibi Hatay Büyükşehir Belediyesi özel halk otobüslerine binerek yurt fakülte arası yolculuk yapıyor. Kampüs içerisinde bu ücret 1.75 iken kampüs dışında bulunan yurtlardan merkez kampüse gelecek öğrenciler ise 2.62 TL ödüyor."

'ÜNİVERSİTELERİMİZİN ÖĞRENCİSİ OLMAK İSTİYORUZ, MÜŞTERİSİ DEĞİL'

"Buradan ilgili herkese sormak istiyoruz, 650 TL devlet bursu alan öğrenciler hangi ihtiyaçlarını karşılasın? Barınma mı, beslenme mi, ulaşım mı, kişisel bakım mı, ders materyaller mi bilemiyoruz. GEÇİNEMİYORUZ!" diyen öğrenciler, "Biz artık üniversitelerimizin öğrencisi olmak istiyoruz, müşterisi değil!" diyerek, açıklamanın sonunda taleplerini de gile getirdi:

- Yemek ücretlerinin asgariye çekilmesi ve tek fiyatta sabitlenmesi,

- Yemekhanelerde tabak sistemine geçilmesi,

- Yemekhanede çıkan yemeklerin daha iyi pişmesi ve porsiyonların büyütülmesi, 

- Kampüs içi, kampüsler arası ve yurtlarla kampüsler arası ücretsiz öğrenci ringlerinin sağlanması,

- KYK yurtlarında asansör sorunun çözülmesi, 

- KYK yurtlarında temizlik ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi,

- KYK yurtlarında çıkan yemeklerin daha iyi pişmesi ve porsiyonların büyütülmesi, 

- Kantin sayılarının arttırılması, otomatların çoğaltılması ve fiyatların düşürülmesini, 

- MYO öğrencilerinin kampüs koşullarının iyileştirilmesini talep ediyoruz.

DAHA FAZLA