Hırvatistan'ın başkentinde belediye seçimlerini Sol-Yeşil İttifak kazandı

Hırvatistan'ın başkentinde belediye seçimlerini Sol-Yeşil İttifak kazandı

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb’de “Sol-Yeşil İttifak” adayı Tomaşeviç ezici bir zaferle Zagreb Belediye Başkanlığını kazandı.

İleri Haber – Saraybosna

Sol siyaset adına uzun zamandır yaprak kıpırdamayan Balkanlar’da, Bosna’da büyük kentlerin belediyelerini sol eğilimli partilerin alması ve Kosova’da da solcu Vetevendosye’nin seçimi kazanmasından sonra Hırvatistan'ın başkenti Zagreb’de de “Sol-Yeşil İttifak” adayı Tomaşeviç ezici bir zaferle Zagreb Belediye Başkanlığını kazandı.

İlki 16 Mayıs’ta yapılan Zagreb Belediyesi seçimlerinin ikinci turu geçen pazar günü düzenlendi ve Hırvatistan’daki diğer kentlerden ayrı özel bir statüye sahip olan ve ülke nüfusunun %28’ini barındıran başkent Zagreb’deki seçimlerin galibi ilk turda %45 ikinci turda ise %65 oy alan Tomislav Tomaşeviç oldu.

1982 doğumlu olan Tomaşeviç baba tarafından Bosnalı. Siyaset bilimi eğitimi alan Tomaşeviç üniversite yıllarından bu yana çevreci hareket içinde militan kimliğiyle ön plana çıkmasıyla biliniyor. 2017 yılında Zagreb Belediye Başkanlığı için “Zagreb Bizimdir” (Zagreb je naš) listesinden adaylığını koyduğunda %4’e yakın oy almıştı. Oy oranı az olmasına karşın seçimlerdeki dinamizmden güç alarak 2020 yılında “Yeşil-Kızıl İttifak” adayı olarak parlamentoya girdi ve daha sonra yedi dönemdir Zagreb Belediye Başkanlığı yapan sağcı Milan Bandiç’in vefatıyla boşalan belediye başkanlığı için adaylığını koydu. Seçimlerde en yakın rakibi olan ve Türkiye’den alışkın olduğumuz kirli, iftiracı, yalancı bir retorikle Tomaşeviç’le mücadele eden aşırı sağcı pop-şarkıcısı Miroslav Şkoro’ya unutamayacağı bir hezimet yaşattı.

“Zagreb Bizimdir” koalisyonu içinde çevreci gruplar ve farklı sivil toplum örgütlerinin yanı sıra işçi sendikaları ve Radniçka Fronta (İşçi Cephesi) gibi sol örgütler de yer alıyor.