"Hiperenflasyon dönemine girdik"

"Hiperenflasyon dönemine girdik"

ENAG yöneticisi Ulusoy, hiperenflasyon dönemine girildiğini söyledi.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Türkiye'nin hiperenflasyon dönemine girdiğini belirtti ve "Hayat pahalılığı inanılmaz derecede artacak" dedi. 

Ekonomist ve akademsiyenlerin bir araya gelerek oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) yöneticilerinden ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Hiperenflasyon tanımının yıllık yüzde 200'ün üzerine çıkan enflasyonda kullanıldığını hatırlatan Ulusoy, yeni jenerasyon hiperenflasyon tanımında ise farklı unsurların yer aldığını kaydetti. Çift haneli işsizlik, gelirsizlik ve yıllık enflasyonun OECD ortalamasının 10 katı olmasının hiperenflasyon olarak tanımlanabileceğini aktaran Ulusoy, bu şartlar altında Türkiye'nin hiperenflasyon sürecine girdiğini ifade etti.

'HAYAT PAHALILIĞI İNANILMAZ DERECEDE ARTACAK'

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre hükümetin aralık ayından itibaren baz etkisiyle enflasyonun düşmesine bel bağladığını söyleyen Ulusoy, bir program ve yapısal reform olmadan enflasyonun sadece baz etkisiyle düşürülmesinin "acizlik" olduğunu vurguladı. Hükümetin baz etkisiyle seçime gitmek istediğini anlatan Ulusoy, "Hayat pahalılığı inanılmaz derecede artacak. Ortada bir ekonomik başarı yok. Kur korumalı mevduat gibi ek faiz uygulamaları ile dahi dövizi düşüremiyorsunuz. Reformlara şu an başlasak bile 3-4 yıl restorasyon sürer" dedi.

OECD ENFLASYONUNDA TÜRKİYE ETKİSİ

Geçen günlerde açıklanan verilere göre OECD enflasyonu şubatta yüzde 7,7'ye yükselerek, 1990 senesinden sonraki en yüksek seviyeye çıkmıştı. Söz konusu orandan Türkiye dışarıda tutulduğunda OECD enflasyonu yüzde yüzde 6,3 seviyesinde kaydedilmişti.

TÜİK VE ENAG ARASINDA UÇURUM

TÜİK verilerine göre mart ayında yıllık enflasyon yüzde 61 seviyesine yükselirken, ENAG bu oranı yüzde 142 olarak hesaplamıştı.

 

DAHA FAZLA