Hindistan'da lise öğrencileri regl olmadıklarını kanıtlamak için soyunmaya zorlandı

Hindistan'da lise öğrencileri regl olmadıklarını kanıtlamak için soyunmaya zorlandı

Hindistan'da Swaminarayan tarikatına ait Shree Sahajanand Kız Enstitüsü'nün öğrencileri, regl olmadıklarını kanıtlamak için soyunmaya zorlandı. Öğrenciler yaşadıkları olayın ardından şikayetçi oldu.

Hindistan'ın Gucarat eyaletindeki bir yurtta kalan lise öğrencileri, kadın öğretmenlere regl olmadıklarını kanıtlamak için iç çamaşırlarına kadar soyunmaya zorlandıklarını söyleyerek şikayette bulundular.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, geçen salı günü Bhuj kentindeki yurtta 68 kız çocuğunun tuvalete götürüldükleri ve tek tek regl olmadıklarını kanıtlamak için iç çamaşırlarını çıkarmaya zorlandıkları kaydedildi. Şikayetçi olan çocuklar, muhafazakar bir Hindu grubu olan Swaminarayan tarikatına ait Shree Sahajanand Kız Enstitüsü'nün öğrencileri.

Öğrenciler, kaldıkları yurttan bir görevlinin okulun müdürüne, bazı öğrencilerin regl olan kadınların uyması gerektiği düşünülen kuralları ihlal ettiği yolunda şikayette bulunduğunu belirttiler. Bu kurallara göre regl olan kız çocuklarının yemek yenirken diğer herkesten uzakta oturmaları, kendi tabaklarını yıkamaları ve sınıfta en arka sıraye geçmeleri bekleniyor.

LİSTEYE 2 AYDIR KİMSE ADINI YAZMADIĞI İÇİN YAPILMIŞ

Öğrencilerden biri BBC'nin Gucarat Dil Bölümü Muhabiri Prashant Gupta'yla konuştu ve yurtta bir liste tutulduğunu ve kız çocuklarının regl olduklarında bu listeye isimlerini yazmalarının istendiğini, böylece regl olanların yöneticiler tarafından takip edilebildiğini söyledi.

Fakat son iki aydır hiçbir öğrenci gidip bu listeye adını yazmadı. Bunun üzerine geçen hafta başında yurttan okula regl olan öğrencilerin mutfağa, tapınağa girip çıktığı ve diğer öğrencilerin arasına karıştığı yolunda şikayet gitti.

Başlarına gelen olayı "çok yaralayıcı bir deneyim" diye tanımlayan öğrenciler yaşadıklarının kendilerinde travma yarattığını, bir nevi psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını da ekliyorlar.

Öğrencilerden birinin babası, okula geldiğinde kızı ve birkaç arkadaşının yanına gelip ağlamaya başladığını anlatarak, "Şok geçirmişlerdi" diye konuştu.

REKTÖR YARDIMCISI ÖĞRENCİLERİ SUÇLADI

Bir grup öğrenci de okul önünde protesto gösterisi yaparak okulun kendilerini aşağılayan yetkililer hakkında işlem yapmasını talep etti. Okulun mütevelli heyetinden Pravin Pindoria, olayı "talihsiz" olarak niteledi ve soruşturma açıldığını, suçlu bulunanlara karşı gereken adımların atılacağını söyledi.

Buna karşılık lisenin bağlı olduğu üniversitenin rektör yardımcısı Darshana Dholakia öğrencileri suçladı. Dholakia, öğrencilerin kuralları çiğnediklerini ve bazılarının özür dilediğini söyledi. BBC Gucarat Bölümü'ne konuşan bazı öğrenciler ise okulun kendilerine olayı uzatmamaları için baskı yaptığını söylediler.

Gucarat Eyaleti Kadın Komisyonu da "utanç verici" olarak nitelediği bu olayın incelenmesini istedi ve öğrencilere korkmadan gelip yaşadıklarını anlatmaları çağrısı yaptı. Polis de şikayet sürecini başlattı.

YAYGIN AYRIMCILIK

Bu kız çocuklarının ve kadınlarınk regl nedeniyle aşağılandıkları ilk olay değil.

Üç yıl önce yaşanan çok benzer bir olayda Hindistan'ın kuzeyindeki bir yatılı okulda, banyonun kapısında kan izi gören bir kadın görevli 70 öğrenciyi çırılçıplak soyunmaya zorlamıştı.

Kadınlara yönelik regl ayrımcılığı, aybaşı kanamalarının tabu sayıldığı ve kadınların kanama dönemlerinin "pislik" ile özdeşleştirildiği Hindistan'da çok yaygın. Regl olan kadınlar sık sık sosyal ve dini törenlerden dışlanıyor, tapınaklara, mutfaklara girişleri yasaklanıyor. Buna karşılık şehirli ve eğitimli kadınlar bu tabulara, giderek daha güçlü bir şekilde meydan okuyor. Son yıllarda regl kanamalarının doğal bir vücut işlevi olduğunu anlatmaya yönelik kampanyalar yaygınlaştı. Fakat bu kampanyaların başarısı sınırlı oldu.

2018 yılında güneydeki Kerala eyaletinde bulunan Sabarimala türbesine her yaştan kadının girmesine izin veren kritik mahkeme kararı üzerine kitlesel protesto gösterileri yapıldı. Gösteriler üzerine yargıçlar bir yıl sonra kararı gözden geçirmeyi kabul ettiler. İlginç olan protestolara çok sayıda kadının da katılmasıydı. Bu da regl tabusunun köklerinin ne kadar derinlere işlemiş olduğunun da bir göstergesi.