Hindistan’da 'deniz canavarı' fosili keşfedildi

Hindistan’da 'deniz canavarı' fosili keşfedildi

Hindistan’da ilk kez 5,5 metre uzunluğunda “deniz canavarı” fosili keşfedildi. 

Hindistan’da ilk kez, 150 milyon yıl önce Jurasik döneminde okyanuslarda dolaşan ve iyi korunmuş “deniz canavarı” fosili keşfedildi. 5,5 metre uzunluğundaki deniz canavarının, bu türe ait şimdiye kadar bulunan en tüm haldeki iskeletlerden biri olduğu düşünülüyor.

Yeni keşfedilen ihtiyozor iskeleti, batı Hindistan’ın Gujarat ilinde yer alan Lodai köyünün dışında bulundu. Jurasik ihtiyozor’unun, 157 ila 152 milyon yıl önce yaşamış olduğu düşünülüyor ve ülkede Jurasik döneme tarihlenen ilk deniz canlısı.

İhtiyozor fosilinin bulunduğu bölgenin bugünkü iklimi kurak ve sert, sıcaklık 40 dereceden fazla. İhtiyozor’ların yaşadığı dönemde Hindistan’ın bu bölgesi, tropik bir denizin içindeydi ve bu metrelerce büyüklükteki bu sürüngen avlanmak için buralarda dolaşıyordu. 

Ekip, ilk başta 150 milyon yıllık bu deniz canlısının kafatasını bulamadı ve dolayısıyla kafatası ve çenesinin günümüze kadar korunamamış olabileceğini varsaydı. Ancak daha sonra ekip tarafından yürütülen kazılarla, ihtiyozor’un çenesinin bir kısmı dikey bir şekilde kayalara gömülü olarak buldu.

NASIL BESLENDİĞİ ÇÖZÜLDÜ

Arkeofili’nin aktardığına göre, ekibiyle birlikte keşfi gerçekleştiren paleontolog Guntupalli Prasad, “Bu özellikle çok faydalı bir keşif oldu çünkü bulduğumuz dişler, ihtiyozor’un ne yediğine dair fikirler sundu” diyor. 

Prasad’a göre bu deniz canlısı, muhtemelen balık, deniz yumuşakçaları ve diğer deniz sürüngenleriyle beslenen üst düzey bir avcıydı. Çatlamış ve aşınmış dişleri, spiral kabuklu yumuşakçalar gibi zırhlı balıklar ve ammonitler gibi zorlu avları yediğine işaret ediyor:

“Omurgalı fosilleri Kutch bölgesinde oldukça nadir bulunur ve biz bu bölgede sadece kemik parçaları bulmayı bekliyorduk. Dolayısıyla, neredeyse tüme yakın bir iskelet bulmak şaşırtıcı ve heyecan vericiydi.”

 Prasad, “Bu, yalnızca Hindistan’daki ilk Jurasik ihtiyozor bulgusu olmasından dolayı değil, aynı zamanda eski Gondwanaland’ta Endonezya-Madagaskar bölgesindeki ihtiyozorların evrim ve çeşitliliğine ışık tutması ve Jurasik dönemde Hindistan’ın diğer kıtalarla olan biyolojik bağlantısını aydınlatması nedeniyle de göze çarpan bir keşif” diyor.

DÜNYANIN FARKLI YERLERİNDE YAŞIYORLARDI

Bulgular, Avrupa bölgelerinde yaşadığı bilinen ihtiyozor’un, Avrupa, batı Hindistan, Güney Amerika ve Madagaskar arasında göç etmiş olabileceğine işaret ediyor.

Edinburgh Üniversitesi’nden paleontolog Steve Brusatte, “Bu harika bir keşif ve şimdiye kadar bulunan en iyi korunmuş ihtiyozor fosilleri arasında” diyor.

KAZILAR SÜRECEK

Prasad ve ekibi, daha çok ihtiyozor ve diğer deniz sürüngenlerinin fosillerini ortaya çıkarmak için bölgede daha kapsamlı keşifler yapmayı planlıyor.

Prasad, “Bulgularımızın, bu bölgedeki omurgalı fosil araştırmaları için yeni ilgilere yol açabileceğini ve yeni keşiflere sebep olmasını umuyoruz” ifadelerini kullanıyor.

DAHA FAZLA