Hindistan'da binlerce kişide görüldü: Kara mantar için 'salgın ilanı' çağrısı!

Hindistan'da binlerce kişide görüldü: Kara mantar için 'salgın ilanı' çağrısı!

Covid-19 salgının merkezlerinden biri haline gelen Hindistan’da, Covid-19’u atlatan binlerce kişide mukormikoz (kara mantar) hastalığı görüldü.

Hindistan, ülkede giderek yayılan ölümcül 'kara mantar' hastalığıyla bağlantılı 8 bin 800'den fazla vaka görüldüğünü duyurdu. 29 vilayette salgın çağrısı yapılırken, uzmanlar ölüm oranının yüzde 94’e çıkabileceği konusunda uyardı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının merkezlerinden biri haline gelen Hindistan’da, Covid-19’u atlatan binlerce kişide mukormikoz (kara mantar) hastalığı görüldü.

BBC'ye konuşan doktorlar, kara mantar enfeksiyonunun, Covid-19 hastalarında iyileştikten 12-18 gün sonra ortaya çıktığını ifade etti. Kara mantar bağlantılı vakaların yarısından çoğu batı vilayetleri Gujarat ve Maharaştra'da görüldü. En az 15 vilayette de 8 ila 900 arası vaka bildirildi. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle Hindistan'ın 29 vilayeti hastalığın salgın olarak ilan edilmesi çağrısı yaptı.

‘ÖLÜM ORANI YÜZDE 94’E ÇIKABİLİR’

Hindistan'ın merkezindeki Indore şehrinde bulunan 1.100 yataklı Maharaja Yeşwantrao Hastanesi'nde hastaların sayısı geçen hafta 8 iken, Cumartesi gecesi 185'e çıktı.

Hastanenin ilaç departmanı başkanı Dr. VP Pandey hastaların yüzde 80'inden fazlasının acil olarak ameliyata alınması gerektiğini söyledi. Dr. Pandey, hastanenin kara mantar hastalarının tedavisi için toplam 200 yataklı 11 merkez daha oluşturduklarını belirtip "Hasta sayısındaki bu artış kesinlikle beklenen bir durum değildi. Daha önce yılda bir ya da iki vaka görüyorduk" dedi.

Yalnızca Indore şehrinde en az 400 kara mantar hastası olduğunu ifade eden Pandev ayrıca, "Kara mantar enfeksiyonu Covid-19'dan çok zorlu olmaya başladı. Hastalar zamanında ve düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ölüm oranı %94'e çıkabilir. Tedavisi pahalı ve ilaç miktarları yetersiz." İfadelerini kullandı.

MUKORMİRKOZ (KARA MANTAR) NEDİR?

Çok nadiren görülen bir enfeksiyon olan mukormirkoz toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu görülüyor.

Bu yaygın görülen bir küfün, toprakta, havada, hatta sağlıklı insanların burunlarında da bulunduğu belirtilirken, sinüs, beyin ve ciğerleri etkileyebilen mukormirkoz, kanser veya AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi sorunları yaşayanlar ile diyabet hastalarında ölümcül olabiliyor.