Hindistan’da 200 milyon emekçi greve çıktı

Hindistan’da 200 milyon emekçi greve çıktı

Hindistan'da hükümet politikalarını protesto etmek amacıyla 200 milyon işçi 8-9 Ocak tarihlerinde greve çıktı. Örgütlü ve örgütsüz işçilerin yüzde yüz katılım sağladığı grevde, sosyal haklar ve ücretlerle ilgili düzenlemelerin yapılması talep edildi.

Hindistan’da hükümet politikalarını ve hayat pahalılığını protesto etmek üzere 200 milyon işçi ve emekçi 8-9 Ocak günlerinde greve çıktı. Greve 10 sendika merkezinin ortak çağrısıyla, kamu ve özel sektörlerde çalışan işçi ve emekçiler katıldı. Hindistan Sendika Kongresi Genel Sekreteri Amarjeet Kaur, yaptığı açıklamada 200 milyon işçi ve çalışanın iki günlük genel greve katıldığını ifade etti.

YÜZDE YÜZ KATILIMIN OLDUĞU GREVDE ÜCRET VE SOSYAL HAKLARDA İYİLEŞTİRMELER TALEP EDİLİYOR

Kaur, ülke genelindeki grevin BJP (Hindistan Halk Partisi) hükümetinin politikalarını protesto etmek amacıyla başlatıldığını belirtti. Ülkede artan fiyatları eleştiren sendikalar, asgari ücret ve sosyal güvenlik gibi konularda bazı iyileştirmeler talep ediyor.

Hindistan basınında yer alan haberlere göre, grev birçok eyalette etkili olurken birçok kentte de binlerce işçi sokak eylemleri yaptı. Greve bankacılık, sigorta, kömür madenleri, demir-çelik ve petrol sanayi, telekomünikasyon, posta servisi, inşaat, ulaşım, eğitim, enerji gibi çok sektörde çalışan işçi ve emekçilerin yanı sıra eyalet kurumlarına bağlı çalışan kamu çalışanları da katıldı.

TOPLU ULAŞIM TAMAMEN DURDU, YOLLAR EMEKÇİLERLE DOLDU

India Times’ın haberine göre, Tüm Hindistan Sendikaları Kongresi (AITUC) Genel Sekreteri Amarjeet Kaur; Assam, Manipur, Meghalaya, Odispha ve Puducherry eyaletlerinde grevin etkili olduğunu, Karnataka, Delhi, Goa, Batı Bengal’de salı günü greve katılımın yüzde 100 olduğunu söyledi. Kerala eyaletinde de greve katılım oldukça yüksek oldu. Toplu ulaşımın tamamen durduğu ve yolların yürüyüş yapan emekçilerle dolu olduğu belirtildi.

İlerici Emek Federasyonu’nun (LPF) verdiği bilgilere göre, Tamil Nadu eyaletinde inşaat gibi örgütsüz işçilerin çoğunlukta olduğu sektörlerde ise greve katılım daha yüksek oldu. LPF Genel Sekreteri M. Shanmugam, IANS’a yaptığı açıklamada, “Bize bağlı sendikaların üyeleri işlerine gitmediler. Chennai (kentinde) otobüslerin yaklaşık yüzde 50’si çalışmadı. Diğer kentlerde ise otobüslerin yüzde 30-40 kadarı iktidar partisine bağlı sendikaların üyeleri tarafından yola çıkarıldı” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN İŞÇİLERE DAYANIŞMA AMACIYLA İKİ GÜNLÜK DERS BOYKOTU

Kerela eyaletini yöneten Hindistan Komünist Partisi (Marksist) yöneticisi ve eski sendikacı Elamaram Kareem, basına yaptığı açıklamada, “Tüm eyaletlerde emekçiler grevde, bu merkezi hükümetin yanlış politikalarına karşı bir protestodur” dedi.

Grev nedeniyle okullarda iki gün boyunca eğitime ara verildi. Üniversite sınavları da ertelendi. Bazı öğrenci örgütleri de işçilerle dayanışma üzere iki günlük ders boykotu ilan etti.

GREVE KATILAN SENDİKACILARA GÖZALTI

Yeni Demokrasi'de yer alan habere göre Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta’da polisle sokağa çıkan emekçiler arasında arbede yaşandığı belirtildi. Batı Bengal’deki birçok tren yolu grevci işçiler tarafından bloke edildi. Polis yer yer emekçilere saldırarak yolları açmaya çalıştı. Bazı sendika yöneticileri gözaltına alındı.

Kimi kentlerde ise iktidar yanlılarının eylem yapan işçilere saldırı girişimlerinde bul"""unduğu öğrenildi.