Hindistan Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı

Hindistan Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı

Hindistan, nüfusunun çoğunu Müslümanların oluşturduğu tek eyalet olan Cammu Keşmir'in 70 yıldır sahip olduğu özel statüsünü kaldırdı.

Hindistan İçişleri Bakanı, Keşmir özerk bölgesinin oluşumunu sağlayan 370 numaralı kanunun Başkanlık kararı ile iptal edildiğini açıkladı.

Yasa tasarısı sabah saatlerinde Hindistan Parlamentosu'na verildi. Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah tarafından duyurulan teklif muhalif milletvekillerinin protestolarıyla karşılandı.

Parlamentoda protestoların şiddetlenmesi sonrasında Amit Şah, "Bu ilk değil, 1952 ve 1962'de de benzer bir süreç yaşandı ve parlamento 370. Maddeyi değiştirdi. Bu yüzden protesto etmek yerine lütfen konuşmama izin verin, tüm şüpheleriniz ve yanlış anlamalarınız giderilecek, tüm sorularınıza cevap vermeye hazırım" dedi.

Parlamento üyesi Palaniappan Chidambaram alınan karara karşı çıkarak "Bu yaptığınız büyük bir hata. Tarih bunu böyle yazacak. Gelecek nesiller bugün, burada, bu parlamentonun aldığı yanlış kararı asla unutmayacaklar" dedi.

'HER TÜRLÜ KARŞILIK VERİLECEK'

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan, Keşmir'in uluslararası alanda ihtilaflı bir bölge olarak tanındığı belirtilerek "Bu uluslararası anlaşmazlığın tarafı olan Pakistan, burada atılacak tüm yasa dışı adımlara karşı mümkün olan her türlü karşılığı verecektir." açıklamasında bulunuldu. Bunun, uluslararası alanda tartışmalı bir bölge olan Keşmir'le ilgili tek taraflı alınmış bir karar olduğu belirtilen açıklamada, "Hindistan'ın tek taraflı aldığı kararı Keşmir'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından da kabul edilen ihtilaflı konumunu değiştirmeyecektir. Ne Cammu Keşmir halkı ne de Pakistan bunu kabul edecektir" ifadelerine yer verildi.