Hindistan-Çin sınırında gerilim

Hindistan-Çin sınırında gerilim

Dünyanın nüfus bakımından en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan arasındaki tartışmalı sınır hattında bir kez daha gerilim yaşandı

Dünyanın nüfus bakımından en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan arasındaki tartışmalı sınır hattında bir kez daha gerilim yaşandı. Ay başında yaklaşık 150 askerin sınırda yumruklaştığı olaydan 10 gün sonra iki ülke bir kez daha karşı karşıya geldi.

Yeni Delhi, Çin ordusuna mensup askerlerin sınır hattı boyunca devriye gezen Hint askerlerini durdurduğunu açıkladı.

Cephe hattında istikrar çağrısında bulunan Hindistan, söz konusu duruma sert tepki gösterdi.

Her iki ülke son yıllarda karşılıklı olarak güven arttırıcı önlemler kapsamında adım atsa da aralarındaki sınır sorununu çözemiyorlar.

Sınır sorunu, 1962'deki Çin Hindistan Savaşı'ndan bu yana zaman zaman alevlenerek devam ediyor.

Ay başında Hint ve Çin askerleri Hindistan'ın doğusunda yer alan Sikkim eyaleti yakınlarında kısa süreli çatışmaya girmişti.

iki ülke orduları arasındaki bir başka gerilim de geçtiğimiz günlerde Batı Himalayalar bölgesindeki Galwan'da yaşandı.

"Hint askerler, Fiili Kontrol Hattı'nın (LAC) Hindistan tarafındaydı." diyen Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anurag Srivastava, yaşanan gerilimden dolayı Çin'i suçladı.

Reuters'ın haberine göre iki orduyu bölen fiili hatta atıfta bulunan Sözcü, "Tüm askeri faaliyetlerimiz tamamen LAC'ın Hindistan tarafında. Çin son zamanlarda Hindistan'ın normal olan devriye düzenini engellemeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA GELMEDİ

Çinli yetkililerden konuyla ilgili doğrudan yorum yapılmadı.

Ancak devlet kontrolündeki Global Times, Hint birliklerinin Çin topraklarında izinsiz giriş yaptıklarını ve hatta mayıs ayının başından beri yasadışı savunma tesisleri kurmaya çalıştıklarını iddia eden bir haber yayımladı.

Ayrıca haberde Çin yönetiminin Hindistan'ın Galwan Vadisi'ndeki provokasyonlarına yanıt olarak sınır kontrollerini desteklediği yer aldı. (Euronews)