HES'e direnen çifte silahla saldırıp sularını kestiler

HES'e direnen çifte silahla saldırıp sularını kestiler

15 yıl önce Alakır Vadisi’ne yerleşen ve 2009 yılından beri bölgeye HES yapmak isteyen firmalarla mücadele eden Tuğba Pınar Günal ve Birhan Erkutlu çiftinin kullandığı su kaynağı yanındaki arazinin sahibi METAMAR HES firması tarafından kesildi.

15 yıl önce Antalya Kumluca’da bulunan Alakır Vadisi’ne yerleşen Tuğba Pınar Günal ve Birhan Erkutlu çiftinin yaşam alanı, Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) firmaları tarafından tehdit ediliyor.

Bianet'ten Tansu Pişkin'in haberine göre, vadideki yaşam alanlarını kendi emekleriyle kuran çift, Alakır Nehri’nin zarar görmemesi için 2009’dan beri bölgedeki HES şirketlerine karşı mücadele veriyor.

Kimliği belirlenemeyen kişiler Eylül'de çifte yönelik silahlı taciz ateşinde bulundular.Olay yerinde araştırma yapan jandarma boş kovanları bulamadı.

METAMAR HES firmasının çalışanları 9 Ekim’de de çiftin kullandığı su kaynağının üstünü kepçeyle kazarak sularını kesti. Yaşananları bianet’e anlatan Günal, köyden araziler alan şirketin hedefinin ne olduğunu bilmediklerini söyledi.

"AYAĞINI KIRARIM"

METAMAR HES firması önce çiftin evinin bulunduğu arazinin giriş kısmını, 2016'da ise çiftin su ihtiyacını karşıladığı kaynağın hemen üstündeki araziyi satın aldı.

Kepçeyle pınarı kazdıktan sonra suya hat çeken firma, girişteki arazide bulunan ağaçları kesti ve boş arazinin etrafını telle çevirdi. O alanın yanına da hayrat yaptı ve kaynaktan aldığı suyu oraya verdi.

Çift, firmanın kaçak su taşıdığını Devlet Su İşleri’ne (DSİ) bildirdi ve suç duyurusunda bulundu. DSİ firmaya usulsüzlükleri nedeniyle birkaç defa para cezası kesti.

Firmanın şantiye bekçisi, Erkutlu’yu “Ayağını, bacağını kırarım” gibi sözlerle tehdit edince savcılık soruşturma başlattı ve Eylül ayında bekçiye verilen hapis cezası onaylandı. Bir hafta sonra çiftin evinin önünde silahla taciz ateşinde bulunuldu. 

"ŞU ANDA SUYUMUZ AKMIYOR"

Günal ve Erkutlu, evlerine suyu Alakır Nehri’nden taşıyor:

“Eskiden beri her yerin suyu kurur, burası akarmış. Kaynağın damarının hemen üstünü kazıdılar. Şu anda suyumuz akmıyor. Alakır Nehri’nden su taşıyoruz.

“Daha önce kestikleri ağaçların yerine yeni ağaç dikip bizden aldıkları suyu can suyu gibi de gösterebilirler. Şirketin arazileri satın almaktaki amacı ne bilmiyoruz. Sadece yorum yapabiliyoruz.

“Biz savcılığa suç duyurusunda da bulunduk. Köylülerin her şeyi bildiğine eminiz. Çoğu yaşananlara tepki vermese de, firmaya destek olan birkaç kişi var.”

SALDIRI İLK DEĞİL

Pınar Günal’ın verdiği bilgiye göre, METAMAR KÜRCE HES Alakır Nehri üzerinde 2009-2013 yılları arasında bir HES yapmıştı. 

HES’lere karşı direnen çift o dönem de kimliği bilinmeyen kişiler tarafından taciz ateşine maruz kalmıştı. Olayla ilgili takipsizlik kararı verilmişti.

Aynı süreçte firmanın proje müdürü Erkutlu hakkında “hackerlık” gibi çeşitli suçlamalarla suç duyurusunda bulundu.

Danıştay 14. Dairesi, 15 Nisan 2016’da “1. Derece Doğal Sit Alanı” olduğu için Akdeniz'den Beydağları'na uzanan Alakır üzerinde HES yapılamayacağına hükmetmişti. 

DAHA FAZLA