HES şirketleri kiralık katil tutuyor

Brezilya yerlileri, topraklarını ele geçirmeye çalışan HES şirketlerinin tuttuğu kiralık katillerin tehdidiyle karşı karşıya.

(İleri - Dış Haberler) Brezilya hükümeti ve uluslararası şirketler, yeni yatırım projeleri yaratmak için Brezilyalı yerlilerin öldürülmesini tetikleyerek tarihi bölgeleri ele geçiriyor. Yerliler Misyoner Konseyi'nin (Indigenous Missionary Council) "Brezilya Yerel Halkına Yönelik Şiddet" raporuna göre, öldürülen yerlilerin sayısı 2013'ten 2014'e yüzde 42 arttı ve vakaların 138'i resmi kayıtlara geçmiş bulunuyor. Bu cinayetlerin büyük bir kısmını bölgede ekonomik çıkarlara sahip kişiler tarafından tutulmuş kiralık katiller gerçekleştiriyor.

35 KEZ BIÇAKLANDI

Yerlilerden Marinalva Kaiowa, Kasım 2014'te Guyraroka yerli bölgesinde sınır çizme işlemini durduran mahkeme kararına karşı yerli liderlerle yapılan protestoya katıldıktan 2 hafta sonra, 35 kez bıçaklanarak öldürülmüştü.

Buna ek olarak, ekonomik geliştirme projeleri sebebiyle yerinden edilmiş insanlar sürekli olarak küçük bölgelere göç ettiriliyor. Bu topluluklar suikastlere, eğitim ve temel ihtiyaçların yokluğuna maruz kalıyor ve çok kötü sağlık koşullarına katlanıyorlar.

“ŞİDDETİN NEDENİ HÜKÜMET POLİTİKALARI”

Şiddetteki bu artış, Yerliler Misyoner Konseyi'nin de kınadığı Brezilya hükümeti geliştirme politikalarına bağlı. 2014'te yayımlanan "Yerli Bölgeleri Etkileyen Projeler" adında bir başka rapor ise en az 519 projenin 204 yerli topluluğu direkt olarak etkileyerek 437 tarihi bölgeye müdahale ettiğini açıkladı.

YAŞAM KAYNAKLARI YOK EDİLİYOR

Hükümetin, hidroelektirik barajlarla 2014-2023 aralığı için enerji üretiminde 28.000 megawattlık artış öngören 10 yıllık enerji geliştirme planının iddiası, yapılacak 30 hidroelektirik barajın yerliler üzerinde hiçbir direkt etkisi olmayacağı yönünde.

Sosyoekonomik Çalışmalar Enstitüsü'ne göre ise durum çok farklı: Hidroelektirik barajların 23'ü Amazon'un içine yapılacak ve bunların en az 16'sının negatif sosyal ve çevresel etkileri olacak. Yerli hakların yaşam kaynaklarını yok edecekler.

YERLİLERİN TOPRAKLARI ŞİRKETLERE

Hükümet aynı zamanda yerlilerden aldığı toprakları soya, şeker kamışı ve okaliptüs üreten şirketlere vermek istiyor.

ANAYASAL HAKLAR TEHLİKE ALTINDA

Bir tarafta uzlaşmaya yanaşmayan, gelişme anlayışı Brezilya'nın hızla büyüyen ekonomisini beslemek için Amazon'u endüstiriyel bir merkeze çevirmeye odaklı bir cumhurbaşkanı var. Diğer tarafta ise zorluklarla kazanılmış anayasal haklarını, topraklarını ve geleceklerini savunmaya kararlı 238 kabile var. Dilma Rousseff, 1985'te diktatörlüğün düşüşünden beri yerel halkla bir araya gelmemiş tek cumhurbaşkanı.

Bu durumda 1988 anayasasında alınan haklar tehlike altında. Brezilya'lı tarih profesörü Clovis Brighenti'ye göre, askeri hükümet ile şimdiki hükümet arasındaki temel benzerlik, doğal kaynakları sınırsız ve elinin altında gören gelişme perspektifi.