Hendek'teki fabrikada onlarca ihmal ortaya çıktı: Patlama geliyorum demiş!

Hendek'teki fabrikada onlarca ihmal ortaya çıktı: Patlama geliyorum demiş!

Hendek’teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuyla, fabrikada birçok ihmalin olduğu ve patlamanın göz göre göre geldiği ortaya çıktı.

Sakarya'nın Hendek’teki havai fişek fabrikasında meydana gelen ve işçilerin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Patlamaya ilişkin oluşturulan bilirkişi heyetine göre fabrikadaki yapılardan,  kullanılan makinelere; elektrik tesisatından, alınması gereken önlemlere kadar birçok başlıkta uygunsuzluk ve ihmal tespit edildi.

Hendek Yukarıçalıca Köyü’ndeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz’da meydana gelen patlamaya ilişkin oluşturulan bilirkişi raporuna göre patlama, tüm uyarılara rağmen göz göre göre gelmiş.

YAPISAL ANLAMDA HİÇBİR ÖNLEM ALINMAMIŞ!

Medya Yazar'da yer alan habere göre, bilirkişi heyetinin raporunda patlamanın meydana geldiği Çin Mahallesi'nde yasal olmayan bir şekilde ve tüzüğe aykırı olarak depolama ve üretim yapıldığı bilgisi yer aldı. Raporda yer alan diğer tespitlere göre ise, sekiz büyük deponun bulunduğu fabrikada  bir olası patlama, parlama ve yangın etkilerine karşı yapısal anlamda hiçbir önlem alınmamış. Depolar arası mesafenin olması gerekenden düşük tutulup, güvenlik mesafesine dikkat edilmemiş.

Edinilen bilgiye göre, iş yeri için bir sığınak projesi hazırlanmasına rağmen hayata geçirilmeyen fabrikadaki depo amaçlı kullanılan baraka türündeki birçok yapının ruhsatı yok ve elektrik mühendisliği açısından da büyük eksikler var.

ELEKTRİK TESİSATINDA BİRÇOK İHMAL

Makine tamiratları yapılırken elektrik bağlantılarında güvenlik kurallarına uyulmadığı, binalara kıvılcım çıkarabilecek elektrikli cihazlar konulduğu, tehlike bölgelerine uzatma kabloları ile elektrik çekildiği gibi tespitlere yer verilen raporda, iş sağlığı güvenliği eğitimlerinin tüm çalışanlar tarafından alındığı kanaatine varılamadığı da vurgulandı.

SADECE 12 BİN 500 TL İÇİN İŞÇİLERİN HAYATI TEHLİKEYE ATILMIŞ!

Raporda, çalışanların, 'alınması gereken soğutucu fandan 12 bin 500 TL’lik maliyeti nedeniyle vazgeçildiği' iddiasına da yer veren bilirkişi heyetinin, 110 ton patlayıcının depolandığı depo binasıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığının anlaşıldığı notunu düştüğü de edinilen bilgiler arasında.