Hendek havai fişek fabrikasındaki patlamanın görülecek ilk davasına destek çağrısı

Hendek havai fişek fabrikasındaki patlamanın görülecek ilk davasına destek çağrısı

Hendek Havai Fişek Fabrikası Patlama Davası İzleme Komisyonu, Çarşamba günü görülmeye başlanacak olan davayı izleme çağrısında bulundu.

Hendek Havai Fişek Fabrikası Patlama Davası İzleme Komisyonu, emek örgütleri başta olmak üzere, Sakarya’daki tüm demokratik kitle örgütleri ile yurttaşları Çarşamba günü görülmeye başlanılacak davayı izlemeye çağırdı.

İş cinayetlerinin son bulması, işçilerin yalnız ve sahipsiz olmadıklarını göstermek ve adaletin kamuoyu vicdanını rahatlacak şekilde gerçekleşmesi için Hendek Havai Fişek Fabrikası Patlama Davası İzleme Komisyonu, emek örgütlerine, demokratik kitle örgütlerine ve yurttaşlara yarın görülmeye başlayacak davayı izlemeleri için çağrıda bulundu.

İzleme Komisyonu'nun yaptığı yazılı açıklama şu şekilde:

"Sadece 2020 yılında ülkemizde 2000’den fazla yurttaşımızı iş cinayetlerinde kaybettik. Yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda olan işçiler, güvenceden yoksun biçimde, sendikasız, üstelik salgına rağmen çalışmaya devam ediyorlar. Geçinme mücadelesi yetmezmiş gibi güvenlik önlemleri alınmamış, denetimleri kağıt üzerinde kalan işyerlerinde, daha fazla kar için daha hızlı üretim baskısı altında çalışırken ölüyorlar. 
3 Temmuz 2020 tarihinde, tam 7 ay önce, bunun acı bir örneğini de Sakarya’da yaşadık. Hendek’teki Havai Fişek Fabrikası’nda yaşanan patlamada 7 işçi hayatını kaybetti. Onlarcası yaralandı. Patlama sonrası basına yansıyan görüntüler, bilirkişi raporları ve tanıklık edenlerin ifadelerinden anladık ki, daha önceleri de benzer patlamaların yaşandığı fabrikada felaket çok öncesinden ‘ben geliyorum’ demişti. 

Bu nedenle bizler;

-Ülkemizde iş cinayetlerinin artık son bulması ve benzer felaketlerin Sakarya’da bir daha yaşanmaması için,
-Kamu kurumlarının kendilerine yasalarca verilmiş olan denetleme görevlerini, her koşulda eksiksiz ve tarafsız biçimde yerine getirmek zorunda olduğunu güçlü biçimde vurgulamak,
-Kentimizin her köşesinde hayatını çalışarak kazanan binlerce işçinin yalnız ve sahipsiz olmadığını göstermek için,
ve en önemlisi adaletin kamuoyu vicdanını tatmin edecek şekilde gerçekleşmesinin takipçisi olmak amacıyla, 
başta emek örgütleri olmak üzere, Sakarya’daki tüm demokratik kitle örgütlerini ve yurttaşlarımızı
6-7-8 Ocak 2021 tarihinde Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek olan Havai Fişek Fabrikası Patlama Davası duruşmalarını izlemeye çağırıyoruz.

DAHA FAZLA