Hemşin Vadisi’nde yapılmak istenen taş ocağına bilirkişi heyeti ‘Hayır’ dedi

Hemşin Vadisi’nde yapılmak istenen taş ocağına bilirkişi heyeti ‘Hayır’ dedi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ‘bal ormanı’ ilan edilen Hemşin Vadisi’ndeki Levent köyünde yapılmak istenen taş ocağına ilişkin mahkemenin atadığı bilir kişi heyeti taş ocağına “hayır” dedi.

Hemşin ilçesi Levent köyünde Taş ocağı yapmak isteyen Naiboğlu A.Ş adlı Şirketin toplam ruhsat alanı 99 hektar olan arazide ilk aşamada 24,7 hektarlık alan için yaptığı başvuruda ‘ÇED gerekli değil’ kararı verilmişti. Bölge halkı bölgede yapılacak olan taş ocağının doğal yapıyı bozacağı ormanlık alan ve yaban hayatı yok edeceği gerekçesiyle taş ocağına karşı hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Vatandaşlar 2018 yılının aralık ayında Rize İdare Mahkemesi, ‘ÇED gerekli değil’ kararını iptal etmesi için başvurmuş, mahkeme kararı iptal etmişti.

Rize idare mahkemesinin iptal kararına karşı Naiboğlu A.Ş adlı Şirket temyiz başvurusu üzerine Danıştay 14’üncü Dairesi, bilirkişi incelemesi yapılması talebiyle kararını bozdu. Dosyayı Rize idare mahkemesine iade etmişti.

Geçen ay mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti hazırladığı raporu geçen Pazartesi günü Rize İdare Mahkemesi’ne sundu. Heyetin hazırladığı raporda taş ocağının yapılmasının ileride telafisi zor zararlar meydana getireceğine vurgu yapıldı.

‘VADİMİZDE TAŞ OCAĞI MICIR FABRİKASI İSTEMİYORUZ’

Pirha’dan Gençağa Karafazlı’nın haberine göre; Levent Köy muhtarı Ahmet Kamiloğlu, bilirkişi heyetinin taş ocağı ile ilgili olumsuz rapor hazırlamasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, hukuki mücadelenin henüz devam ettiğini mücadeleye devam edeceklerini belirterek şunları ifade etti:

“Biz daha önce 4 siyasi parti ve 12 köy muhtarı ile birlikte Kentin organik tarım havzası Hemşin’de daha önce yapımı planlanan HES’e karşı bir araya gelip, projeyi iptal ettirmiş ortak bir açıklama yapmıştık. Yine aynı şekilde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ‘bal ormanı’ ilan edilen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki kırmızı benekli alabalık, su samuru ve su kertenkelesinin yaşadığı dereyi de kapsayan Hemşin Vadisi’ndeki Levent köyünde yapılmak istenen taş ocağına karşı hukuk mücadelesi başlatmıştık. Hemşin Vadisi’nde taş ocağı istemediğimizi sürekli olarak dile getirdik.

Aslında şirket bu bahse konu yerde taş ocağı açmayacak, taş ocağı adı altında beton ve mıcır fabrikası kuracak, ticaretine buradan devam edecek. Hazırladığı ÇED raporunda taş ocağı diye müracaat etmişler o sadece göstermelikti. Levent Köyü sınırları içinde yapılması planlanan taş ocağı ile doğamız ve geleceğimiz yok olacak.

Bilirkişi heyetinin hazırladığı olumsuz raporu bizleri sevindirmiştir. Mahkemenin, bilirkişi heyetinin hazırladığı raporu dikkate alacağına inanıyoruz. Şirketin bilirkişi heyetinin hazırladığı bu rapora itiraz edeceğini düşünüyoruz. Henüz hukuksal süreç bitmedi. Doğamızın talan edilmesine karşı mücadeleye devam edeceğiz.”

DAHA FAZLA