Hem iktidar hem muhalafet 'kazandık' diyor

Hem iktidar hem muhalafet 'kazandık' diyor

Zimbabwe'de seçim sonuçları açıklandı. İki tarafında kazandığını iddia ettiği seçimlerde, oy verme sırasında olay yaşanmadı.

Zimbabwe’de tartışmalara ve gerginliğe sebep olan seçimlerin sonuçları açıklandı. Zimbabwe Seçim Komisyonu (ZEC) tarafından yapılmış olan açıklamaya göre mecliste bulunan 210 sandalyenin 110’unu iktidar partisi Afrika Ulusal Birliği-Vatansever Cephe (Zanu-PF) 41’ini de muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi (MDC) aldı.

MUHALEFET KAZANDIĞINI İDDİA EDİYOR 

Zanu-PF’nin önceki lideri Robert Mugabe kırk yıl ülkeyi yönettikten sonra fiili bir darbeyle görevinden uzaklaştırılmış, yerine 75 yaşındaki yardımcısı Emmerson Mnangagwa getirilmişti. Emmerson Mnangagwa, çok sayıda suikast girişiminden kurtuldu. Söz konusu teşebbüslerle ilgili Robert Mugabe de suçlandı. Mnangagwa  ise 2008 yılında muhalefet destekçilerine yönelik saldırılar tertiplemekle itham ediliyor.

MDC lideri Nelson Chamisa ise daha önce 2009 ve 2013 yılları arasında Enformasyon İletişim ve Teknoloji Bakanı olarak görev yaptı. 1978 doğumlu bir avukat olan Chamisa daha sonra Telekomünikasyon Ulaştırma Bakanlığı’na bağlanınca Mugabe yönetimiyle ters düştü. MDC, dünden beri seçimleri kendilerinin kazandığını, Zanu-PF’nin ise oyları çaldığını iddia ediyor. AB gözlemcileri raporlarını haftaya Çarşamba günü açıklayacaklarını söylüyor.

OLAYSIZ SEÇİM

Yüzde 70’in üstünde katılımla gerçekleşen seçimlerde oy kullanma işlemleri sırasında olay çıkmadı. Gazete Duvar'ın haberine göre MDC genel merkezi önünde destekçiler dans ederken TOMA’lar devriye geziyor ve ZEC önünde de çevik kuvvetler nöbet tutuyor.