Hem fantastik hem gerçek: Abartma Tozu

Hem fantastik hem gerçek: Abartma Tozu

Bu sevimli kasabanın insanlarının abartma hastalığı ile gluten alerjisinin arasındaki bağ acaba nedir? Kasaba eski haline dönecek midir?

Burcu Adıgüzel

Alfabeden tek bir harfi çıkardığınızda neler olur?

Abartma Tozu, işte bu sorunun cevabını bulabileceğiniz eğlenceli mi eğlenceli bir hikâye. 10 yaşındaki kahramanımız, bir sabah uyanır ve yaşadığı Buğdaylı kasabasında her şey değişmiştir. Anne ve babası çimen suyu içen, güne sporla başlayan, sadece sağlıklı sebzeler tüketen insanlara dönüşmüşlerdir. Babaanne, küçük pansiyonunu pahalı bir oteller zinciri yapma derdine düşmüştür. Peki ya okuldakilere ne demeli? Günde 12 saat ders yapıyorlar, bahçeye oyun oynamaya bile çıkmıyorlar, harıl harıl kitap okuyorlardır. Sevgi Teyze, çocuklarını daha çok sevebilmek için onları koltuğa bağlamıştır. Fikriye Gıcır yenge, temizlik hastalığına tutulmuş;  pis olduğu gerekçesiyle kocasını eve sokmamaktadır.

Olaylar, olaylar… Kasabaya bir abartı virüsü bulaşmıştır. Herkes, her şey abartılı bir hale bürünmüştür. Bu virüsün bulaşmadığı tek kişi, kitabımızın kahramanıdır. Onun da bir özelliği vardır; gluten alerjisi. Bu sevimli kasabanın insanlarının abartma hastalığı ile gluten alerjisinin arasındaki bağ acaba nedir? Kasaba eski haline dönecek midir? Sürprizli ve çok keyifli bu sonu mutlaka kitabın satırlarında okumalısınız.

Abartma Tozu için günümüze tutulan bir ayna diyebiliriz. Hepimiz gün geçtikçe ‘’normal’’ olma durumundan uzaklaşıyor ve normal olan şeylerin basit ve sığ algılandığı yanılgısına düşüyoruz. Hikâye, tam da bunları aktarıyor ve belki de bu yüzden bir çocuk kitabı. Çünkü çocuklardaki her şey normal, kararında ve olması gerektiği gibidir. Duyguları da öfkeleri de gerçektir. Biz yetişkinlerde durum biraz daha farklıdır.

Evet, Abartma Tozu bir çocuk kitabı ama pekâla yetişkinlere, sisteme bir eleştiri çerçevesi var. Kitabın mutlaka vurgulanması gereken bir başka yönü ise dili. Daha doğrusu buna dil cambazlığı diyebiliriz. Hikâyede yer alan kahramanların isimlerinden diyaloglara kadar Şermin Yaşar, bunu o denli abartmadan ve kıvamında yazmış ki okuması ayrı bir keyif veriyor. Komik olduğunu ve okurken bana da zaman zaman kahkaha attırdığını söylemeliyim. Kahkahalarınızı dilediğinizce abartabilirsiniz…

‘’Bozulma böyle bir şey çünkü Tevfik Abi, bir kişi yanlış konuşursa herkes yanlış konuşmaya başlıyor zamanla.”

KÜNYE: Abartma Tozu, Şermin Yaşar, Çiz.Mert Tugen, Taze Kitap, 2019, 160 Sayfa.

 

DAHA FAZLA