Helsinki’de işçiler toplu ulaşımın şirketleştirilmesi planına karşı ayakta

Helsinki’de işçiler toplu ulaşımın şirketleştirilmesi planına karşı ayakta

Helsinki Şehir Taşımacılık yönetimi, ulaşım işlerinin şirketleştirilmesi önerisini onayladı. İşçiler, şirketin özelleşebileceği ve işlerinin tehlikeye gireceği konusunda endişeli.

İleri Haber

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de metro ve tramvay işçileri, belediyeye ait Helsinki Şehir Taşımacılık’ın (HKL) şirkete dönüştürülmesi ve iki parçaya ayrılması planını protesto etmek için 16 Eylül Perşembe günü iki günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. HKL şehirdeki metro, tramvay ve vapur sistemlerini yönetiyor.

Tramvay ve Metro İşçileri Birliği (JHL) karar sürecinin şeffaf olmadığı gerekçesiyle eylem çağrısı yaptı ve HKL’nin geleceğiyle birlikte iş güvencesi konusundaki kaygılarını dile getirdi. Daha önce, HKL Yönetim Kurulu şirketleşmeyi onaylamıştı ve Helsinki Şehir Konseyi büyük olasılıkla bugün de plana dair son kararı verecek.

Plan ilan edildiğinden bu yana işçiler, ilerici siyasî partiler, şehir sakinleri vs. tarafından itirazlar yükseltildi. Öncesinde, HKL otobüs ulaşımı bölümünü, daha sonra Finlandiyalı özel bir otobüs şirketinin bünyesine katılan bir şirkete dönüştürmüştü. Şimdi ise HKL’nin, metroların mülkiyetinin organizasyonuna dair sorumluluğun dışında kalan tüm HKL’nin devredileceği bir şirkete dönüştürüleceği ilan edilmiş durumda. HKL işçileri, böyle bir planın çeşitli hizmetlerin birbirinden ayrılmasına ve en sonunda şirketin özelleştirilmesine yol açacağı konusunda endişeli.

‘ÖZELLEŞTİRME HALKIN ÇIKARINA DEĞİL’

Tramvay ve Metro İşçileri Birliği başkanı Petri Lillqvist Tiedonantaja’ya yaptığı açıklamada, “HKL’nin dönüşüm süreci, Helsinki şehri sakinlerinin çıkarına değil ve özelleştirme gizemli bir biçimde katma değer getirmeyecek. HKL, ticarî bir şirkete dönüştürülmeye ihtiyacı olacak kötü bir durumda değil” dedi.

HALK DA KARŞI

Helsinki Sakinleri Ağı da HKL’nin bölünmesine ve dönüştürülmesine karşı. Kent sakinleri tramvay ve metro hizmetlerinin, tamamen şehri yöneten otoritenin mülkiyeti altında bir kamu hizmeti olarak geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Finlandiya Komünist Partisi (SKP); Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Sol İttifak üyeleri, eylemdeki HKL işçileriyle dayanışma mesajı verdi.

Kaynak: https://peoplesdispatch.org/2021/09/19/workers-in-helsinki-protest-plans-to-corporatize-public-transport/