Helikopter iddiasıyla ilgili Valilik'ten günler sonra açıklama: 'Kaçarken kayalıklardan düştüler'

Helikopter iddiasıyla ilgili Valilik'ten günler sonra açıklama: 'Kaçarken kayalıklardan düştüler'

Van Valiliği'nin, Çatak'ta gözaltındayken işkenceye maruz kaldıkları ve helikopterden atıldıkları iddia edilen kişilerle ilgili açıklamasında "kaçarken kayalıklardan düştü" ifadesi kullanıldı. 

Van’ın Çatak ilçesinde askerler tarafından 11 Eylül’de gözaltına alınmalarından iki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında oldukları ortaya çıkan ve helikopterden atıldıkları iddia edilen Osman Şiban ve Servet Turgut hakkında Valilik'ten günler sonra açıklama geldi.  

Avukatlarının, işkence gördükleri iddiasıyla sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduğu Servet Turgut'la ilgili Van Valiliği'nin açıklamasında, "kaçarken kayalıklardan düştü" ifadesi kullanıldı. 

Açıklama şu şekilde: 

"Söz konusu teröristin etkisiz hale getirildiği yerde gözetleme yapan ve şüpheli hareketler sergileyen S.T. isimli şahsın, 'dur' ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve yaralandığı gözlemlenmiş, şahıs, mukavemet göstermesine rağmen yakalanıp usulüne uygun olarak muhafaza altına alınmıştır. Bölgede bölücü terör örgütü mensuplarına yardım, yataklık ettiği değerlendirilen O.Ş. isimli şahıs da aynı bölgede mukavemet göstermesine rağmen usulüne uygun olarak muhafaza altına alınmıştır." 

Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur’un haberine göre, Şiban’ın epikriz raporunda “Helikopterden düşme sonrası yaralanma” şikayetiyle Van Eğitim Araştırma Hastanesi’ne getirildiği belirtilmişti. Raporun şikayet bölümünde “Yoğun Bakım” başlığında “yüksekten düşme” belirtilirken, devamında “Yüksekten düşme sorası emniyet tarafından sağlık ekiplerine bildirilerek 112 tarafından acile getirilmiş” denildi. Raporun hikaye bölümünde ise “yüksekten düşme” şikayetiyle acil servise getirildiği kaydedildi.  

Tedavisi devam eden Turgut için hazırlanan darp raporunda ise “İsimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta” notu yer almıştı.