Hekimlerin göç talebinde rekor kırıldı

Hekimlerin göç talebinde rekor kırıldı

Yurt dışına gitmek için 10 ayda 2 bin 153 hekim belge aldı.

Yurt dışına gitmek için TTB'den "iyi hal belgesi" alan hekim sayısı bu yılın ilk 10 ayında 2 bin 153'e ulaşarak rekor kırdı.

Sağlık emekçileri güvencesiz çalışma ortamları ve düşük ücretlere karşı mücadele ederken, yurt dışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) "iyi hal belgesi" alan hekim sayısı da rekor kırdı. 

Sözcü'den Fırat Fıstık'ın haberine göre ekim ayında 215 hekim "iyi hal belgesi" alırken, 2022’nin ilk 10 ayında toplam sayı 2 bin 153'e ulaşmış oldu. Ekim ayı ve yıllık bazda bu rakamlar ile rekor kırıldı. Bu yıl belge almak isteyen hekimlerin bin 106'sı uzman hekimler olurken, bin 47'si de pratisyen hekimler oldu. 

TTB’den yapılan açıklamada ise "TTB, hekimlik değerleri ve toplumun sağlık hakkı için, hekim göçünü oluşturan nedenlere karşı mücadelesine kararlılık ile devam edecektir" denildi.

YILLAR GEÇTİKÇE ARTTI

Geçen yıl, yurt dışında çalışabilmek için TTB’den belge talep eden hekim sayısı toplam bin 405 olmuş ve rekor kırılmıştı.

Son 10 yıla bakıldığında rakamlardaki artış dikkat çekti. 2012'de yurt dışına göç eden ve sicil belgesi isteyen doktor sayısı 59 iken 2019'da bu sayı ilk defa binli rakamları aştı ve bin 47 oldu.

Son 3 yılda ise bu rakam sadece 2020 yılında bin rakamının altına inebildi. Bu yıl ise henüz 10 ay geride kalmışken rekor kıırılmış oldu.