HDP'ye kapatma davası ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi İzmir'de protesto edildi

HDP'ye kapatma davası ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi İzmir'de protesto edildi

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP’ye açılan kapatma davası ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etti.

İleri Haber

HDP’ye yönelik açılan kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nce protesto edildi. Yapılan açıklamada, “Dün Türkiye’de demokrasi adına kırıntı olarak kalan ne varsa büyük bir darbe daha aldı” denildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na ‘terör örgütü propagandası yapma' suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını geçtiğimiz ay onamasının ardından, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru sonucu beklenmeden Gergerlioğlu hakkında verilen karar dünTürkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) okunarak vekilliği düşürüldü.

Aynı gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle AYM’ye dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme'ye gönderildi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP’ye açılan kapatma davası ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etti. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önündeki eylemde yapılan basın açıklamasında, Dün Türkiye’de demokrasi adına kırıntı olarak kalan ne varsa büyük bir darbe daha aldı” denilirken, Gergerlioğlu’nun hakikati, hukuku ve adaleti savunduğu, bu nedenle büyük bir tahammülsüzlüğün sonucunda hukuk garabeti bir kararla cezalandırıldığı vurgulandı.

‘ANAYASA İLGA EDİLDİ’

Açıklamada, alınan kararla, Anayasa ve Türkiye’nin altına imza attığı sözleşmeler ile güvence altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğünün, barış, adil yargılanma, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiği belirtilerek, “Dolayısıyla büyük bir suç işlenerek Anayasa bir kez daha ihlal hatta ilga edilmiştir. Anayasa, hukuk ve tüm demokratik değerler bir kez daha ayaklar altına alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘HIZINI ALAMAYAN İKTİDAR BLOĞU HDP’YE KAPATMA DAVASI AÇTI’

Bununla hızını alamayan AKP-MHP iktidar blokunun saldırılarına bir yenisini daha eklediği ve HDP hakkında kapatma davası açıldığı ifade edilen açıklama şöyle devam etti:

“Evet, sözün tıkandığı yerdeyiz. Hukuk yok… Anayasa yok… Ülkenin tüm demokratik değerlerine, tüm hak ve özgürlüklere büyük bir saldırı var...

Ancak şu iyi bilinmeli ki, barış, adalet, eşitlik ve demokrasiden yana güçler olarak bu faşist saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa asla teslim olmayacağız.

Haksızlığa ve hukuksuzluğa uğrayan, baskı gören herkesle sahip olduğumuz ahlaki ve vicdani sorumluğumuz gereği, devrimci ve demokrat olmanın gereği dayanışma içinde olacağız.

O nedenle buradan bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz:  Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir… HDP yalnız değildir…

Yaşasın devrimci dayanışma…

Haklıyız, direniyoruz ve mutlaka biz kazanacağız… “