HDP'nin 'Deprem vergileri araştırılsın' önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

HDP'nin 'Deprem vergileri araştırılsın' önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

HDP'li vekil Kerestecioğlu deprem vergilerini soran yurttaşlara soruşturma açılmasına tepki göstererek "Kızılay niye toplanan paraları Ensar Vakfı'na aktarıp sonra vatandaştan para istiyor? Deprem vergisi hepimizin ödediği vergiler, insanlar depreme harcanması için ödüyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin deprem vergilerinin nereye harcandığının açıklanmasını içeren önergesi görüşüldü.

Muhalefet partileri, hükümeti deprem konusunda önlem almamakla eleştirdi. Deprem vergilerinin başka yerlere harcanamayacağını ifade eden muhalefet milletvekilleri, deprem vergilerini soran vatandaşlara soruşturma açılmasına da tepki gösterdi.

AKP KİMSEYİ EVSİZ BIRAKMAMIŞ

AKP Yalova Milletvekili Meliha Akyol ise iktidarın çalışmalarını savundu. Van depreminin ardından hükümetin bir yıl içerisinde 26 bin 500 konut yaptığını belirten Akyol, "Evlerini kaybeden kimseyi evsiz bırakmadık" diye konuştu.

"Edremit ve Erciş’te Türkiye’nin en harika alt yapısı, üst yapısı ile binaları görürsünüz. Camisi, parklarıyla harika oluşumları hemşehrilerimize sunduk" ifadesini kullanan Akyol, Türkiye'yi afete hazır hale getirecek yatırımlar yaptıklarını ifade etti.

'HANGİ FİRMA NEREYE DÜŞTÜ BİLMİYORUZ'

1999 Yalova depremini yaşadığını belirterek, o dönemki hükümeti eleştiren Akyol, şunları söyledi:

"Öncesinde herkesin açıkta kaldığı ortamda şimdi 25 tane lojiktik merkezimiz var. Son derece en ileri teknoloji ile hazırlanmış sıfırıncı dakikada harekete geçecek lojistik merkezimiz var. 53 tane cep depo yaptık, oradan gelene kadar şehirlerdeki ihtiyaçları karşılamak için. 1 trilyon 215 milyar liralık yatırımdan bahsediyoruz. Şeffaf bir ortamda milletimizin malı yine milletimize en etkin şekilde harcandı. 99 depreminde Yalova’nın bakanı olmasına rağmen inanmamış yatıp uyumuş. Herkes kendi imkânları ile hanımlar kolundaki bilezikleri bozdurarak baraka yaptırmıştı. İki yıl hayalet şehir gibiydi, Yahudilerin sürgün edildiği şehirler var ya…"

HDP’li vekilin yapı denetim firmalarının müteahhitlerle anlaştığı eleştirisine yanıt veren Akyol, "Ortak ilişkisi artık kesildi, hangi firmanın nereye düştüğünü kimse bilmiyor" dedi.

MHP: DEVLETİMİZ YARALARIN SARILMASI İÇİN BÜYÜK ÇABA SARF ETTİ

Akyol'un '99 depreminde hükümetin çalışmalarını eleştirmesine yanıt Sakarya depremini yaşadığını belirten MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül'den geldi.

Farklı dönemlerin mukayese edilemeyeceğini belirten Bülbül, şöyle konuştu:

"Her zaman devletin süreklilik içinde vatandaşın problemlerini çökmek için gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini ifade ettik. ‘99 depremi iyi irdelenmesi gereken bir deprem. Asrın felaketi denildi. 18 bin vatandaşımız hayatını kaybetti, 400 bine yakın yapının hasar gördüğü, şehirlerin yüzde 95 civarında altyapısının kullanılamaz hale geldiği bir deprem ve mücadelesi açısından o dönemin şartlarında çok daha meşakkatli bir depremdi. Devletimiz elinden geleni yüksek bir hassasiyetle gerçekleştirmiştir. 45 gün içinde kış şartları gelmeden geçici konutlara yerleşmiş, 1 yıl içinde kalıcı konutları teslim almış bulunmaktayız. Depremin yaralarının sarılması için büyük çaba sarf edildiğini dile getirmek istiyorum."

'DEPREM VERGİLERİNİ SORANLARA SORUŞTURMA AÇILIYOR'

AKP'li Akyol’un yapı denetim firmaları konusundaki açıklaması üzerine yeniden söz alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, yapı denetiminin ticari şirketler eliyle değil bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bağımsız meslek mensupları eliyle yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

"Biz ne kadar iyi yapıyoruz' böyle bir şey yok. Her yer sallanıyor. Bakanlık deprem vergileri ne oldu diye soranlara soruşturma açıyor. 'Bizim sorumluluğumuz şudur, eksiklerimiz var' diyen hiçbir siyasi otoriteye rastlamadık bugüne kadar. Böyle siyaset yapılmaz. Japonya'da 8 büyüklüğünde deprem oluyor, niye bu insanların burnu kanamıyor? Başka bir sorumlulukla hareket ediyor demek ki… Bizim iktidarımız 'biz iyi yapıyoruz, bizim partimiz en iyisini yapar…' Böyle bir şey yok, herkesin eksiklikleri var. Kızılay niye toplanan paraları Ensar Vakfı'na aktarıp sonra vatandaştan para istiyor? Deprem vergisi hepimizin ödediği vergiler, insanlar depreme harcanması için ödüyor. Biz artık kandırılmak istemiyoruz. Üstelik hadsiz bir şekilde her şeye soruşturma açılması tam anlamıyla otoriter rejimi ifade ediyor."

Konuşmaların ardından yapılan oylamada HDP’nin önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.