HDP'nin 'Demokrasi Yürüyüşü' engelleme girişimlerine rağmen sürüyor

HDP'nin 'Demokrasi Yürüyüşü' engelleme girişimlerine rağmen sürüyor

Yürüyüşe Edirne kolunda başlayan Eş Genel Başkan Pervin Buldan İstanbul’da ziyaretler yaparken, Hakkari kolunda yürüyüşe başlayan Eş Genel Başkan Mithat Sancar ise Van’dan Diyarbakır’a doğru harekete geçti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP); Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya başlatılan demokrasi yürüyüşü üçüncü gününde sürüyor.

Yürüyüşe Edirne kolunda başlayan Eş Genel Başkan Pervin Buldan İstanbul’da ziyaretler yaparken, Hakkari kolunda yürüyüşe başlayan Eş Genel Başkan Mithat Sancar ise Van’dan Diyarbakır’a doğru harekete geçti.

İstanbul’da yürüyüşe devam eden Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, Emek Partisi'ni ziyaret etti.

'HDP ÜZERİNDEN YARATILMAK İSTENEN ALGI TÜM MUHALİFLERE UYGULANAN POLİTİKANIN SONUCU'

EMEP ziyaretinde konuşan Buldan, “Türkiye’nin siyasetçilerinin, aydınlarının akademisyenlerinin cezaevinde olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bütün bunlar aslında Türkiye’nin yönetilemediğinin göstergesidir. Türkiye’yi yönetenler muhalif kesimlerin, mücadele eden insanların önünü keserek ve onları susturmaya çalışarak yol almak istiyor. Oysa biz diyoruz ki, Edirne’den Hakkari’ye kadar bu ülkenin bütün topraklarının barışa ve demokrasiye ihtiyacı var. Fakat bugün bu koşullar olmadığı için HDP bu yürüyüşü başlattı. Partimiz üzerinden yaratılmak istenen algı da bütün muhaliflere yönelik uygulanan politikanın sonucu” diye konuştu.

'EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN BASKILARA VERDİĞİ YANIT MÜCADELE OLMALI'

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ise, “Bırakın yurttaşların toplu gösteri hakkını, parlamentoda siyaset yapma hakkının engellendiği, milletvekillerinin yürüyüş yapma hakkının, söz hakkının engellendiği bir süreçten geçiyoruz. Siyasi iktidar baskılara, yasaklara dayanan siyasi gericiliğini salgını fırsat bilerek ilerletmeye çalışıyor. Emek ve demokrasi güçlerinin buna verdiği yanıt mücadele olmalı” şeklinde konuştu.

KADIKÖY'DE EYLEM

Buldan’ın görüşmelerin ardından HDP Kadıköy İlçe Binası önünde eylem yapıldı. Önce Kadıköy Boğa Heykeli’nde yapılacağı duyurulan eylem, polis baskısı nedeniyle partinin ilçe binası önüne alındı. Eylemde 'HDP umuttur, umut dimdik hayatta" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.
Eyleme HDP bileşenleri ile Türkiye İşçi Partisi (TİP); Halkevleri de katıldı. Çok sayıda polis eylemin yapıldığı bölgede hazır beklerken, eylemin ilerleyen dakikalarında kitleye tacizde bulundu.
 

 

'NE YAPARLARSA YAPSINLAR HERKES İRADESİNE SAHİP ÇIKACAK'

Mithat Sancar ve beraberindeki heyet ise Van’dan Diyarbakır’a doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüş öncesi açıklama yapan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “AKP ve MHP, barıştan, özgürlükten, demokrasiden korkuyor. Bu yürüyüş Ankara’ya kadar sürecek. Biz ne kadar barış, özgürlük, demokrasi dedikçe onlar vekillerimizi, seçilmiş temsilcilerimizi tutukluyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar herkes iradesine sahip çıkacaktır” dedi.

SALGIN GEREKÇESİYLE KENTE GİRİŞ ENGELLENDİ

HDP'nin başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” için Bingöl’den Diyarbakır'a gitmek isteyen partililerin kente girişi engellendi.

HDP Bingöl İl Örgütü yöneticilerinin “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”ne katılması engellendi. Bingöl'den yola çıkan partililer Diyarbakır il sınırındaki Abalı polis noktasında 3 buçuk saat bekletilirken, 7 kontrol noktasında da durduruldu. Kente girmesi engellenen partililere, Diyarbakır Valiliği’nin toplu eylem ve etkinlikleri yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yasaklaması gerekçe gösterildi.

Uzun süre bekletilen HDP'liler, yeniden Bingöl’e döndü.

'HAPİSTE TUTULAN TÜM GAZECECİ VE AYDINLAR İÇİN YÜRÜYORUZ'

HDP Dersim İl Örgütü yöneticilerinin, HDP'nin demokrasi yürüyüşüne katılmak için Diyarbakır’a doğru yola çıktı. Yola çıkmadan HDP'lilerin Sanat Sokağı’nda yaptığı basın açıklamasında “Darbeye karşı demokrasi için yürüyoruz” pankartı açıldı. Açıklamada HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, yoğun baskı ve polis saldırısına rağmen yürüyüş planında bir değişiklik yaşanmadığını belirtti. Yeşil, haksız ve hukuksuz bir şekilde milletvekillikleri düşürülen Leyla Güven, Musa Farisoğulları, Enis Berberoğlu için yürüdüklerini belirtti. Haksız ve hukuksuz bir şekilde rehin tutulan önceki dönem eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş için de yürüdüklerini ifade eden Yeşil, “Mehmet Ali Bul, Edibe Şahin, Nurhayat Altun, Gültan Kışanak ve rehin tutulan tüm belediye eşbaşkanları için yürüyoruz. Hapiste tutulan bütün gazeteciler ve aydınlar için yürüyoruz. Osman Kavala için yürüyoruz” dedi.

Otogara kadar yürüyüş yapmak isteyen HDP’liler polis tarafından engelledi. Engellemeden sonra kitle sloganlar atarak parti binasına yürüdü. Açıklamanın ardından HDP’liler, Diyarbakır’a doğru yola çıktı.

'DİRENEREK KAZANACAĞIZ'

HDP'nin Ankara’ya başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün Hakkari kolu, Van'dan sonra Bitlis'e hareket etti. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve birçok milletvekilinin de yer aldığı yürüyüş kitlesi, yurttaşlar tarafından ilgiyle karşılandı.

Yürüyüşçüler, araçlarla Tatvan merkeze doğru yola çıktı. Kentteki polis ablukasına rağmen yurttaşlar zafer işaretleri ve sloganlarla konvoyu coşkuyla karşıladı. 

HDP İlçe Örgütü binasında yurttaşlarla bir araya gelindikten sonra kısa bir konuşma yapan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, yürüyüşle özgürlük, Kürt sorunun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleştirilmesini amaçladıklarının altını çizdi. Halkla buluşmalarının her yerde önüne geçilmek istendiğine dikkat çeken Taşdemir, "Ancak Bitlis halkının gönlünün bizle olduğunu biliyoruz. Direnerek kazanacağız" dedi.

'HALK GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR, KEYFİ ENGELLEMELERİ KINIYORUZ'

Şırnak ve ilçelerinden Diyarbakır'a yürüyüş için yola çıkan partililerin yürüyüşe katılımı, "15 ve 20 Haziran tarihlerinde kentten çıkış yasak" ve "Seyahat belgesi yok" gerekçeleriyle engellendi. Kayyum ile görevi elinden alınan İdil Belediyesi eşbaşkanları Murat Şen ve Songül Erdem'in araçlarının önü, İdil yolu üzerinde bulunan Pınarbaşı mevkiindeki kontrol noktasında kesildi. Eşbaşkanların geçişi, "seyahat belgesi yok" denilerek engellendi. HDP İl Örgütü yöneticileri ise, kent merkezinde bulunan kontrol noktasında durduruldu. Engelleme üzerine ise partililer geri döndü.

Engellemeye tepki gösteren Eşbaşkan Erdem, "Diyarbakır’daki yürüyüşe gitmemize izin vermiyorlar. Kontrol noktalarında HDP'lilerin geçişine izin verilmiyor. Bizlere 2 gün önceden seyahat belgesi alınması gerektiği bahanesi sunuluyor. Bizler bu uygulamalardan korkmuyoruz ve geri de dönmeyeceğiz" dedi. Eşbaşkan Şen ise, dünden beri evlerinin ve kendilerinin polis araçları ile takip edildiğini paylaşarak, "Bugün belki bizleri engellerler ama unutmasınlar bu halk gümbür gümbür geliyor. Bu keyfi tutumları ve HDP'lilere dönük baskıları kınıyoruz" dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Sebahattin Deniz de, engellemelere tepki vererek, "Kontrol noktasında önümüz kesildi. Bizlere '15-20 Haziran tarihleri arasında Şırnak'tan çıkışımıza izin verilmeyeceği' söylendi" dedi.

'ENGELLEMELERE RAĞMEN YÜRÜYÜŞ DEVAM EDECEK'

Mardin ve ilçelerinden Diyarbakır'a yürüyüşe katılmak için yola çıkan HDP'liler de polis engellemesiyle karşı karşıya kaldı. Midyat, Derik, Nusaybin, Kızıltepe ve diğer ilçelerden yola çıkan HDP'liler, Mardin-Diyarbakır yolu üzerinde bulunan kontrol noktalarında durdurularak, ilden çıkışları "Koronavirüs tedbirleri kapsamında Hıfzısıhha Kurulu tarafından alınan tedbirler" gerekçe gösterilerek engellendi. Gerekçeye rağmen HDP'lilere yazılı herhangi bir belge ise verilmedi. 

HDP Mardin İl Örgütü binası da sabah saatleri itibaryıla zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri tarafından abluka altına alındı. Parti binasına giden polisler, Eşbaşkan Salih Kuday'ın da aynı gerekçe ile kentten çıkmasına izin verilmeyeceğini bildirdi. Polisler gerekçeyi tanımayıp il binasından çıkan HDP’lilerin etrafını sarıp abluka altına alırken, basın açıklaması yapılmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Açıklama yapmayacaklarını belirten HDP’liler araçlarla yola çıktı. Ancak, partililerin önü Mardin-Diyarbakır yolunda bulunan kontrol noktasında yine kesildi.

HDP'lilerin parti binasına dönmesinin ardından binada konuşan İl Eşbaşkanı Salih Kuday, ilden çıkmalarının "korsanvari" bir şekilde önüne geçildiğini belirtti. Kuday, hiçbir hukuki dayanak olmadan yapılan engellemeye rağmen HDP’nin yürüyüşe devam edeceğinin altını çizdi.