HDP'li vekil Meclis'te Zazaca konuştu: AKP, MHP ve İYİ Parti'den tepki

HDP'li vekil Meclis'te Zazaca konuştu: AKP, MHP ve İYİ Parti'den tepki

HDP'li Erdal Aydemir'in Meclis'te Zazaca konuşmasına AKP, MHP ve İYİ Parti tepki gösterdi.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Meclis’te Kırmancki/Zazaca konuşma yapmak istedi. Aydemir’e AKP, MHP ve İYİ Partili milletvekilleri tepki gösterdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, bir televizyon programına bağlanan kadının Zazaca konuşması üzerine yayından alınmasına tepki göstererek kürsüden Zazaca konuşma yaptı.

‘ORTAK DİL’ UYARISI

Meclis Başkanvekili Levent Gök, konuşmasını Türkçe yapması konusunda Aydemir’i uyararak ‘Ortak dil ile konuşma yapalım’ dedi. AKP, MHP ve İYİ Partili milletvekilleri de HDP’li Aydemir’in Zazaca konuşmasına tepki gösterdi.

'ZAZA DİLİNDE MERHABA BU TEPKİYE NEDEN OLMAMALI'

Zazaca dilinde kısa konuşmasını tamamlayan Aydemir, tüm siyasi parti gruplarında Zazaca, Dımılki, Kırdki konuşan milletvekilleri olduğunu belirterek, bu dillerdeki merhaba konuşmasının bu kadar tepkiye neden olmaması gerektiğini söyledi. Bir özel televizyon kanalında Zazaca konuşan bir kişinin yayından alındığı olayı hatırlatan Aydemir şöyle devam etti:

“Bu ülkede Zazaca’yı konuşan yaklaşık 4 ile 6 milyon kişi var. Dolayısıyla bu yapılan muameleye karşı bu ülkede yaşayan bütün Zazalar infial hâlinde ve yoğun bir tepki içerisindeler. Buradan ana dilimde yapmış olduğum bu konuşma -tıpkı Müge Anlı’nın canlı yayında yaptığı gibi- eğer Meclis tutanaklarına da “bilinmeyen bir dil” veya “bilinmeyen x dili” olarak geçerse, hem Müge Anlı’yı hem de eğer bu uygulama yapılırsa buradan, bu kürsüden Meclis tutanaklarını veya Meclis tutanaklarından sorumlu olan bütün herkesi kınamayı Zazaca konuşan, Dımılki konuşan, Kırdki konuşan bütün herkes adına kendimde bir hak olarak görüyorum.”

İYİ PARTİLİ VEKİL: GENEL KURULU TERK ETTİK

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz ise, Twitter adresinden yayınladığı mesajda “İYİ Parti Milletvekilleri olarak, HDP'li Milletvekilinin TBMM Kürsüsünden yaptığı provakasyonu protesto ederek genel kurulu terk ettik” dedi.

AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ: ÇEVİRİ OLMADIĞI İÇİN YAYINDAN ALINDI

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Aydemir’in iddialarının doğru olmadığını ileri sürdü. RTÜK Kanunu’na göre bir programda başka bir dilde konuşulduğunda çeviri yapılması gerektiğine dikkat çeken Muş, söz konusu programdaki kadının çeviri olmadığı için yayından alındığını söyledi.