HDP'li vekil için komisyon kurulacak

HDP'li vekil için komisyon kurulacak

Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlık komisyonu kurulmasına karar verildi.

HDP'li Semra Güzel hakkında hazırlanan iki dokunulmazlık dosyası Karma Komisyon'da görüşüldü ve dokunulmazlığın kaldırılması için hazırlık komisyonu kurulmasına karar verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla hazırlanan iki dokunulmazlık dosyası Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da görüşüldü. 

AKP'Lİ BEKİR BOZDAĞ BAŞKANLIK YAPTI

AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ başkanlığında yapılan toplantıda Güzel hakkındaki 2 adet Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi görüşüldü ve dokunulmazlığın kaldırılması için hazırlık komisyonu kurulması kararı verildi.

Toplantının başında konuşan Bozdağ, "Bugün yalnızca Hazırlık Komisyonu kuracağız. Takdir komisyonumuzun saygın üyelerine aittir. Müzakereleri, Hazırlık Komisyonu raporu geldikten sonra onun üzerinde yapalım. Hazırlık Komisyonu'na yazışma yetkisi vereceğiz. Dosyaya yeni bilgi, belge ve ekler gelebilir. Onları da gördükten sonra komisyonumuz detaylı değerlendirmeleri rapor üzerinde yaparsa hem sıhhatli hem doğru hem de daha hızlı karar almış olabiliriz" ifadelerini kullandı.

CHP VE İYİ PARTİ 'EVET' DİYECEK

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin "Gereği yapılacaktır. Biz parlamentomuzda bu tür birilerini görmek istemiyoruz" açıklamasının ardından CHP ve İYİ Parti dokunulmazlığın kaldırılmasına "evet" diyeceklerini açıklamıştı.

Karma Komisyon'daki toplantı öncesi açıklama yapan HDP Sözcüsü Ebru Günay da geçmişte kaldırılan dokunulmazlıkları hatırlattı ve bunun demokratik siyasete müdahale olduğunu belirterek Semra Güzel'i yalnız bırakmayacaklarını belirtti.

'KENDİLERİNE MUHALEFET DİYEN BAZILARI SİYASİ OPERASYONA ÇANAK TUTMAKTADIR'

Günay, muhalefete yönelik eleştirilerini de dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kendilerine muhalefet diyen bazıları ise tek doğru olan çözüm sürecini mahkum ederek, diyalog girişimlerine karşı çıkarak iktidarın vekilimiz üzerinden yaptığı siyasi operasyona çanak tutmaktadır. Bu yaptığınız muhalefet değil, iktidarın oyunlarına çanak tutmaktır. Bir kez daha bu konuda uyarılarımızı yapmak istiyoruz. Karma Komisyon ve sonrasında yaşananları takip edeceğiz, görüş ve değerlendirmelerimiz olacaktır."

NE OLMUŞTU?

2017 yılında düzenlenen bir operasyonda öldürülen PKK üyesi Volkan Bora'nın cep telefonunda yapılan incelemede Semra Güzel ile birlikte çektirdikleri fotoğraflar bulunmuştu. Söz konusu 2014 yılında çözüm süreci döneminde çekildiğini belirten Güzel ise o tarihte herhangi bir siyasi parti üyeliği olmadığını belirtmişti.

"Bu fotoğrafların bugün hakkımda yürütülen karalamalara, kumpas girişimlerine ve suçlamalara dayanak yapılmaya çalışılması kabul edilemez" diyen Güzel, şunları söylemişti:

"5 yıl önce ele geçen fotoğrafların yargıya konu edilmeden bugün basına servis edilmesi erkek-devlet aklının bir tezahürüdür. Son derece çirkin ve cinsiyetçi söylemlerle yapılan fotoğraf ve haber servisinin partim hakkında siyasi iktidar tarafından yürütülen kirli propagandaların bir devamı olduğu aşikardır.