HDP'li Sancar: İktidar darbeci zihniyetle hesaplaşmak istiyorsa, kendi icraatlarıyla yüzleşsin

HDP'li Sancar: İktidar darbeci zihniyetle hesaplaşmak istiyorsa, kendi icraatlarıyla yüzleşsin

Partisinin Melis toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Gerçekten darbeci zihniyetle, girişimle hesaplaşma konusunda samimiyse bu iktidarın yapacağı ilk şey kendi icraatlarıyla yüzleşmek olacak" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin TBMM'de düzenlenen grup toplantısında konuştu. Sancar, konuşmasında Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Grup toplantısında AKP hükümetinin 'Montrö Bildirisi' yayınlayan 104 amirali 'darbecilik'le suçlamasına ilişkin konuşan Sancar, "Gerçekten darbeci zihniyetle, girişimle hesaplaşma konusunda samimiyse bu iktidarın yapacağı ilk şey kendi icraatlarıyla yüzleşmek olacak" ifadelerini kullandı.

Mithat Sancar, "Bir ülkede demokrasiyi ortadan kaldıran bir iktidar varsa, elbette demokratlarla mücadele eder. Yoksulluğu sürekli büyüten bir iktidar varsa, elbette yoksulları hedef alır, susturmaya çalışır" diye konuştu.

HDP'li Sancar'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"HDP'yi denklem dışı bırakmaya, saldırmaya çalışıyorlar. Ama biz seçimde ve seçim dışı bütün demokratik siyaset alanlarda bu ülkenin kilit gücü olduğumuzu göstereceğiz yeniden. Her alanda göstereceğiz, göstermeye devam edeceğiz. Tanımadıkları iradeyi nasıl tanımak zorunda kalacaklarını güçlü demokratik mücadele kendilerine gösterecek. 

'DARBECİ ZİHNİYETİN ÜRÜNÜ BİR YASA'

Oylamasını tekrarladıkları iç güvenlik yasası benzeri düzenleme bir fişleme yasası. O yasa, olağanüstü hali kalıcı kılma çabasıdır. Darbeci zihniyetin ürünü bir yasadır. 28 Şubat'ın devamıdır, toplumla mücadele yasasıdır. Bu ülkenin yurttaşlarını tehlike olarak gören, her alanı güvenlik zinciriyle kuşatmaya çalışan bir zihniyet var. İşsizliğe, yoksulluğa çare aramazlar, tek bildikleri güvenlikçi yasalarla, polis uygulamalarıyla, yargı operasyonlarıyla halkı tehdit etmek ve sindirmeye çalışmaktır. Yapmaya çalıştıkları şey korku salarak iktidarlarını devam ettirme çabasıdır. Ama halk deyişidir, korkunun ecele faydası yoktur. Bir yerde korku salan bir iktidar varsa karşısında cesareti temsil eden güçler olduğu sürece başarılı olması mümkün değildir. HDP o cesaretin sembolü, adresidir. O nedenle bizlerle uğraşıyorlar. 

'GERGERLİOĞLU HALKIN VEKİLİDİR'

Yargıyı da ellerine bir aygıt olarak alıyorlar ve bir nevi arka bahçe haline getiriyorlar. Yargıyı kullanarak toplumu dizayn etmeye, muhalefeti sindirmeye çalışıyorlar. Adaleti ülkenin temeli olmaktan çıkarıp saraylarının kolonu haline getirdiler.

Yargı sistemi, iktidarın siyasi gündemine, ajandasına göre pozisyon almakta ve karar vermektedir. İktidar işareti verdiğinde yargı harekete geçmektedir, özellikle de savcılar. En son, çarpıcı örneğini Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine giden süreçte ve sonrasında gördük. Gergerlioğlu halkın vekilidir, halkın vicdanıdır. HDP'nin mücadelesinin sembollerindendir.

Gergerlioğlu hiçbir şekilde boyun eğmedi, başını dik tuttu. HDP budur, HDP onuru ayakta tutmanın, başı öne eğmemenin adıdır. O nedenle onlara dert olmaya devam edecektir. Her gün HDP'ye saldırı için her imkanı pervasızca kullanmaya devam ediyorlar. Her gün yandaş kanallardan iftira saçmaya devam ediyorlar. İktidarın küçük ortağı hedef göstermeyi sürdürüyor. Hatta partimizi hedef göstermeyi ve yargıya talimat vermeyi aştı, artık yargıyı açıkça tehdit ediyor. AYM'yi tehdit ediyor, AYM Başkanı'nı hedef gösteriyor. Bu anlayışın adı açıktır, bu faşist bir zihniyettir. Ülkeye giydirmeye çalıştıkları sistem de faşizmdir. Bu faşizme geçit vermeyen halkların mücadelesidir, HDP'nin kararlı ve cesur yürüyüşüdür. Bunda başarılı olamayacaklar. Bu ülkede vicdanlı yargıçlar var. Bu ülkenin vicdanlı insanları da yargıçları da aydınları da emekçileri de kadınları da gençleri de geçit vermeyecektir. Faşizme geçit yok!

Baştan beli Gergerlioğlu arkadaşımızın mücadelesi partimizin mücadelesidir. Kendisi nasıl davranmak istiyorsa parti yönetimi olarak onunla yürüyeceğimizi söyledik. Sonuna kadar da öyle yaptık. Biz birlikte bir güç olduğumuzda, kendi gücümüzü başka alanlarda başka güçlerle birleştirdiğimizde, bu ülkenin karanlık gidişatını da bitireceğiz. Halk, çaresiz değildir, bu ülkeye mahkum ve mecbur değildir. Her alanda mücadeleyi, demokrasi, özgürlük, ekmek ve aş için kararlılıkla sürdürüyoruz.

'EKONOMİDE ÇÖKÜŞ YAŞANIYOR'

İktidar, sadece adalet ve siyaset zeminini yıkmakla kalmıyor, buna bağlı bir sonuç da ekonomideki çöküştür. Ekonomik kriz demek bunu biraz basitleştirebilir, ekonomide çöküş yaşanıyor, bunun altında kalanlar emekçi, yoksul halklarımızdır. Bu çöküşün her şart altında nimetini yiyenler de vardır. 'Kriz' herkesi eşit vuruyor gibi bir algı yaratır, kriz kelimesi yetersizdir, ekonomik çöküş yaşıyoruz. Yoksul halka, gençlere, kadınlara çıkarmak istiyorlar faturasını da. Ekonomik kriz dendiğinde tablonun diğer tarafına bakarsanız yandaş sermayenin nasıl büyüdüğünü görürsünüz. Oraya akan milyar dolarları görürsünüz. Merkez Bankası'nın "kaybolan" 128 milyar dolarlık rezervinin nereye aktığını görürsünüz. Bu nedenle bu sistem, ülke ekonomisini yoksulların, emekçilerin üzerine çökertmeye çalışıyor. 

İnsanlar ekmeklerinin gasp edildiğini görüyorlar, nasıl ve neden gasp edildiğini de görüyorlar. Bu iktidarın sürekli otoriterleşen, herkesi tehdit eden anlayışının aynı zamanda ekmeğin gaspı, işin gaspı olduğunu görüyorlar. Kurtuluş, özgürlüğü gasp edilen halkların, hakları yok edilmek istenen kadınların, ekmeği elinden alınan emekçilerin ortak mücadelesinden geçiyor. HDP bu ortak mücadelenin en sağlam sütunudur.

Bu sistemde bu kadar yolsuzluk, bu kadar talan nasıl olabiliyor? Çünkü denetim yok. Yurttaş kavramını ortadan kaldırdılar. Hiçbir şekilde şeffaflığa izin vermiyorlar. Neler olup bittiğini, halkın kaynaklarının kimden alıp kime verildiğini ortaya koyacak hiçbir yolu işletmiyorlar. Böyle denetimsiz bir sistemin sürekli kötülükler, yolsuzluklar ve çürümüşlük üretmesi kaçınılmazdır. Bu düzenin adı "Kürşatlar düzeni"dir. Yetiştirdikleri yeni nesil de "Kürşat nesli" olmuştur. Bunu reddediyoruz!

'BU ÜLKEDE HER 100 KİŞİDEN 70'İ BORÇLU'

Bugün, her 100 kişiden 70'i borçludur bu ülkede. Zengin-fakir arasındaki uçurumda Avrupa'daki 33 ülkede Türkiye 2. sıradadır. En zengin yüzde 10, toplam servetin yüzde 80'inden fazlasına sahiptir. Yurttaşa sırtını dönmüş rant iktidarı 173 büyük firmanın, 35 milyar TL'lik borcunu ödedi, kapattılar. Ama vatandaşın borcunu katmerleştirerek artırıyor. Vatandaş borç içinde boğuluyor, yandaş devlet kaynaklarıyla seviniyor. Bunu halkların, emekçilerin ortak mücadelesiyle durdurmak zorundayız.

Böyle bir vicdansızlığı bu halka reva gören bir yönetim anlayışı... Ziraat Bankası 2 bine yakın çiftçi borcunu ödeyemediği için arazisini satışa çıkarıyor, traktörüne haciz koyuyor. Gerçekten açlığa mahkum ediliyor. Bunların hiçbiri, iktidarın umurunda değil. Bu ülkenin en derin gerçeği işte budur: Yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik, sefalettir. Bu düzen mutlaka değişecektir. 

Açlık sınırı 2 bin 517 lira bu ülkede. Asgari ücret bunun azıcık üzerinde. Asgari ücret neredeyse bir sefalet ücreti haline getirilmiş. Asgari ücretliden vergi alınmasın diyor, reddediyorlar. Bunun yerine fişleme yasasını çıkarıyorlar. Eğer açlıkla mücadele etmiyorsanız, açlarla mücadele etmek zorunda kalıyorsunuz. Yoksulluğu ortadan kaldıramıyorsanız, yoksulları susturmak zorunda kalıyorsunuz. İşte bu iç güvenlik yasası, fişleme yasası ve buna benzer bütün uygulamalar tam da bunun için. Yoksulları susturmak, seslerini kısmak, ebedi yoksulluğa mahkum etmek. Bunun hepimiz farkında olmalı, aklımızda tutmalıyız. Bir ülkede demokrasiyi ortadan kaldıran bir iktidar varsa, elbette demokratlarla mücadele eder. Yoksulluğu sürekli büyüten bir iktidar varsa, elbette yoksulları hedef alır, susturmaya çalışır.

'AKP KENDİSİYLE YÜZLEŞSİN'

Gerçekten darbeci zihniyetle, girişimle hesaplaşma konusunda samimiyse bu iktidarın yapacağı ilk şey kendi icraatlarıyla yüzleşmek olacak."