HDP’li Pir'e 11 ay hapis cezası

HDP’li Pir'e 11 ay hapis cezası

HDP Diyarbakır Milletvekilli Ziya Pir'e, 'Saraya soytarı adayı' sözleri nedeniyle 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

HDP’li Pir, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan DİHA, Azadiya Welat ve KURDÎ-DER'e yapılan baskında aralarında gazetecilerin bulunduğu 32 kişinin gözaltına alınmasını protesto etmek için Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasında, gözaltı kararı veren savcıya hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada karar çıktı.

Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçu işlediği iddiasıyla 1 yıldan 2 yıla kadar hapsi istenen Pir katılmazken, avukatı hazır bulundu. İlk olarak savunma yapan Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek, müvekkilinin halen yasama dokunulmazlığının devam ettiğini söyledi. Baydemir, HDP’li milletvekilleri hakkında açılan davaların hukuki değil siyasi olduğuna dikkat çekti.

‘HAKARET DEĞİL ELEŞTİRİ’

Hakaret suçunun oluşabilmesi için bir kişinin isminin açık şekilde belirtilmesi ve herkes tarafından anlaşılması gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, müvekkili Pir’in davaya konu olan konuşmasında şikayetçi olan savcı Müstakim Türkyılmaz’a yönelik hakaret suçunu işlemediğini ifade etti. Polisin herhangi bir arama izni olmaksızın binaya girerek büroları dağıttığı ve burada çalışan 32 kişiyi darp ederek gözaltına aldığını hatırlatan avukat, müvekkilinin hukuka aykırı olan bu işlemi eleştirirken söylediği “Saraya soytarı adayı” sözlerinin hakaret değil, eleştiri amacıyla söylediğini dile getirdi. Müvekkili hakkında "Hakaret ve tehditler havada uçuşmasına rağmen bununla ilgili herhangi bir yasal işlem yapılmadığını" da belirten Yalçındağ, müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini, bunun aksinde verilecek kararın ifade özgürlüğü ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ihlali olacağını belirtti.

CEZA ERTELENDİ

Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme, HDP’li Pir’in “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret etmek” suçunu işlediği iddiasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Evrensel’de yer alan habere göre cezayı 5 yıl süreyle ertelenmesine karar veren mahkeme, Pir’in 5 yıl içinde benzer suçu kasten işlememesi durumunda mahkumiyet hükmünün ortadan kaldırılarak hakkında açılan davanın düşürülmesine karar verdi.