HDP'li Paylan: İFM'nin, Varlık Fonu tarafından devralınmasının nedeni Ağaoğlu mu?

HDP'li Paylan: İFM'nin, Varlık Fonu tarafından devralınmasının nedeni Ağaoğlu mu?

HDP'li Garo Paylan, TBMM'ye, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın cevaplaması için soru önergesi verdi.

İleri Haber

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın cevaplaması için soru önergesi verdi. Paylan, İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM); Varlık Fonu tarafından devralınmasının nedeni "Mali çıkmaz içinde bulunan Ağaoğlu Şirketler Grubu’nu 'kurtarmak' amacıyla mı alınmıştır?" diye sordu.

Paylan tarafından verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

İstanbul Finans Merkezi Projesi’ndeki 1,3 milyon metrekare büyüklüğündeki kullanılabilir alanın yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmının, 1,67 milyar TL karşılığında Türkiye Varlık Fonu tarafından yüklenici firmalardan -proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dâhil olmak üzere- devralınacağı bilgisi kamuoyuna yansımıştır.

Projenin yüklenici firmalar tarafından “batırıldığı”, Varlık Fonu tarafından gerçekleştirilecek bu devralma işleminin de söz konusu yüklenici firmaları “sorumluluktan kurtarmak” adına yapılacağı tartışılmaktadır. İlaveten bu kararın, iktidara yakınlığıyla tanınan ve projenin Varlık Fonu tarafından devralınacak kısmının yüklenicileri arasında yer alan Ağaoğlu Şirketler Grubu’nu içinde bulunduğu mali çıkmazdan “kurtarmaya” yönelik olduğu iddiaları kamuoyunda endişe yaratmaktadır.

Bu bağlamda,

1. İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin yüklenici firmalar tarafından “batırıldığı” ve söz konusu devralma işleminin Varlık Fonu tarafından bu sebeple yapılacağı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?

2. İddia edildiği gibi, söz konusu devralma kararı, mali çıkmaz içinde bulunan Ağaoğlu Şirketler Grubu’nu “kurtarmak” amacıyla mı alınmıştır? Ağaoğlu Şirketler Grubu’na söz konusu devir işlemi için ödenecek meblağ ne kadardır?

3. Devralınacak 465 bin metrekarelik alan kapsamında yüklenici olarak hangi firmalar, metrekare bazında ne genişlikteki alandan sorumlu bulunmaktadır? 1,67 milyar TL devralma tutarı karşılığında, bu firmaların her birine ödenecek bedel ne kadardır?

4. Yüklenici firmalar, devralma işlemine kadar, İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında sözleşmeden doğan sorumluluklarının ne kadarını yerine getirmiş olacaktır?