HDP'li Gergerlioğlu, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı

HDP'li Gergerlioğlu, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Nöbeti'ni sürdürdüğü TBMM'de sabah saatlerinde gözaltına alındı. Gergerlioğlu, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Twitter paylaşımı bahane edilerek Yargıtay kararıyla vekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, sabah erken saatlerde TBMM'de gözaltına alındı. Gergerlioğlu, karakoldaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Meclis'te Adalet Nöbeti'ni sürdüren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sabah namazını kılmak için lavoboya gittiği sırada çok sayıda polis tarafından gözaltına alındı. Gergerlioğlu, "Biz bu görüntüleri 90'larda da gördük" dedi.

Vekilliğinin düşürülmesinin ardından TBMM'de Adalet Nöbeti'ne başlayan Gergerlioğlu, sabah 6.30 sıralarında gözaltına alınırken, kıyafetlerini değiştirilmesine dahi izin verildiği bildirildi.

HDP'li Gergerioğlu'nun gözaltına alınma nedeninin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan yeni bir soruşturma kapsamında olduğu belirtildi. Soruşturmada, “Gergerlioğlu’nun Meclis’i terk etmemesi, hala milletvekili gibi davranması, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları yapması, canlı yayınlar yapması, kamu binasında hakkı olmadan durması” suç unsuru sayıldı.

'KIYAFETLERİNİ GİYMESİNE BİLE İZİN VERİLMEDİ'

Gergerlioğlu'nun gözaltına alındığı anları Twitter'dan yayınlayan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz "Yine AKP- MHP faşist ruhunun ülkeye dayattığı hukuksuz uygulamalar sonrası, barbarca görüntülerin yaşanabileceğini bir kez daha gördük.  Ömer Hocamızın vekilliğinin hukuka aykırı düşürülmesinden sonra kendisinin bu haksız, hukuksuz karara karşı sürdürdüğü eylemin 5. Gününde sabah namazı için uyanıp lavaboya girdiğinde aniden yüzlerce polis koridoru kuşatma altına alındı.  Ömer Hocamız abdest alınırken, kendisine tebligat yapılmadan, kıyafetlerini giyilmesine müsaade edilmeden, sürükleyerek  götürüldü.  Barbarlık vardı" ifadelerini kullandı.

HDP'li vekil Filiz Kerestecioğlu ise, “Ömer Faruk vekilimiz halkın vekilidir. Burada barışçıl hakkını kullanmıştır. Bunun dışında da bir şey yoktur. Lütfen yazılan çizilen hiçbir şeye inanmasınlar bizi bizden dinlesinler" ifadelerini kullandı.

HDP'DEN AÇIKLAMA: 'OY UĞRUNA YAPILANLARI TÜRKİYE HALKLARI UNUTMAZ'

Gergerlioğlu'nun sabah saatlerinde gözaltına alınmasının ardından HDP'den açıklama geldi. Açıklamada, "Oy için yapılanları Türkiye halkları unutmaz" denildi.

HDP'nin Twitter'dan yaptığı paylaşım şu şekilde:

"Türkiye halklarını, tüm ezilenlerin yüreği Meclis’teki Adalet Nöbetimizdeydi. İktidar ve ortağı bu sevgiye, bu güvene tahammül edemedi. Talimatla, yalan tutanakla, oy uğruna yapılanları Türkiye halkları unutmaz."

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP'TAN AÇIKLAMA

AKP'li TBMM Başkanı Mustafa Şentop vekilliği düşürülen HDP'li Gergerlioğlu'nun Meclis'te gözaltına alınmasının ardından açıklama yaptı. Şentop, "Tamamen Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerinin gereği olarak yapılan bir işleme karşı TBMM çatısı altında bir eylemin devamına ve Meclis'in terörize edilmeye çalışılmasına müsaade edilmeyeceği bilinmelidir. Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM'yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz" dedi.

GERGERLİOĞLU'NDAN KIYAFET PROTESTOSU

Gözaltına alındığı sırada kıyafetlerini giymesine izin verilmeyen Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun durumu protesto etmek için dışarıdan getirilen kıyafetleri giymediği ve ifadelesini bu şekilde vereceği belirtildi.

Gergerlioğlu'nun oğlu Salih Gergerlioğlu Twitter'dan “Babam, gözaltında kendisine dışardan getirilen kıyafetleri giymeyeceğini belirterek durumu protesto ediyor. ‘Madem bu şekilde aldınız, bu şekilde ifade vereceğim’ diyor" paylaşımını yaptı.

'SİVİL GİYİMLİ BİR ŞAHIS GERGERLİOĞLU'NUN İFADESİNE MÜDAHALE EDİYOR'

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube, Gergerlioğlu'nun ifade işlemleri sırasında şikayet beyanlarının tutanaklara işlenmediğini açıkladı.

ÇHD Ankara Şube'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ifade işlemlerini yürüten karakolda şikayet beyanları tutanağa geçirilmiyor. Sivil giyimli bir şahıs ifade tutanağına müdahale ediyor" denildi.

Sivil görünümlü şahsın Gergerlioğlu'nun ifadesinden çıkartmak istediği bölüm ise şu şekilde:

GERGERLİOĞLU SERBEST BIRAKILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, vekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldığını açıkladı.