HDP’li Garo Paylan: LGBTİ+’ları hedef göstererek nefret suçu işlenebilir mi?

HDP’li Garo Paylan: LGBTİ+’ları hedef göstererek nefret suçu işlenebilir mi?

HDP’li Paylan, Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef göstererek nefret suçu işlemesini Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı tarafından yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi hazırlayan Paylan “Bir devlet memuru, LGBTİ+ vatandaşları hedef göstererek nefret suçu işleyebilir mi?” dedi.

İleri Haber

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, kadın ve LGBTİ+ düşmanı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef göstererek ‘nefret suçu’ işlemesine ilişkin, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlandırılması istemiyle, 4 maddeden oluşan soru önergesi verdi.

Paylan soru önergesinde “Diyanet İşleri Başkanı; anayasamıza, yasalarımıza ve imzaladığımız uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde, LGBTİ+ yurttaşları hedef gösteren, nefret söylemi içeren ifadelerde bulunmuştur” ifadelerine yer verdi.

[ih2]

Garo Paylan’ın soru önergesinin tamamı şu şekilde:

"Diyanet İşleri Başkanı; anayasamıza, yasalarımıza ve imzaladığımız uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde, LGBTİ+ yurttaşları hedef gösteren, nefret söylemi içeren ifadelerde bulunmuştur.

Bu nedenle; İnsan Hakları Derneği, Ankara Barosu ve Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundular.

Buna karşılık, Cumhurbaşkanı, “Diyanet İşleri Başkanlığı devletin bir kurumudur” diyerek, insan hakları örgütlerine ve Ankara Barosu’na “had bildirmeye” kalkmıştır.

Siz ise Adalet Bakanı olarak, insan haklarını savunanları ve nefret suçunu kınayan söylemleri “faşizanlık”la itham eden bir açıklama yaptınız. Diyarbakır ve Ankara Baroları hakkında soruşturma başlattırdınız.

Bu bağlamda,

1. Bir devlet memuru, LGBTİ+ vatandaşları hedef göstererek nefret suçu işleyebilir mi?

2. Diyanet İşleri Başkanı’nın sözleri; anayasamıza, yasalarımıza, ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı değil midir?

3. Nefret söylemine sahip çıkarak, LGBTİ+ yurttaşlara yönelik nefret suçlarını nasıl engelleyeceksiniz?

4. Türkiye’nin bir ‘hukuk devleti’ olduğunu hatırladığınız oluyor mu?"

DAHA FAZLA