HDP'li Garo Paylan: Dink cinayetinin aydınlatılması için Meclis sorumluluk almalı

HDP'li Garo Paylan: Dink cinayetinin aydınlatılması için Meclis sorumluluk almalı

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, cinayetin aydınlatılması ile ilgili Meclis Araştırması talep ettiği önergeyi TBMM Başkanlığı’na verdi.

İleri Haber

HDP’li Garo Paylan TBMM’nin Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması için sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak, toplumsal vicdanı rahatlatmak ve “bir bebekten katil yaratan karanlık” ile hesaplaşmak için Hrant Dink cinayeti hakkında Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yöneteni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de gazete binası önünde katledilmişti. Cinayetin üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen yargılama sürecinde henüz gerçek sorumlular açığa çıkarılmadı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, cinayetin aydınlatılması ile ilgili Meclis Araştırması talep ettiği önergeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdi.

Paylan, önerge gerekçesinde, Dink’in yaşamı boyunca Türkiye halklarının eşit yurttaşlık talebini dile getirmiş, devletin milliyetçi ve ayrımcı politikalarını eleştirmiş, barışın, eşitliğin, geçmişle yüzleşmenin önemini savunmuş bir gazeteci olduğunu vurguladı.

‘DİNK HEDEF GÖSTERİLDİ’

“Dink’in öldürülmesi toplumun pek çok kesiminde, farklı etnik kimlikten ve dini inanıştan yurttaşta ortak bir acı yaratmış, cenazesinde yüz binlerce insan bir araya gelmiş, birbirinin varlığını ve acısını sahiplenerek bir arada yaşamaya duyulan özlemi ortaya koymuştur. Hrant Dink, öldürüldüğü günden sonra da Türkiye’de eşitliğe ve çoğulculuğa duyulan özlemin, demokrasi ve adalet istencinin bir sembolü haline gelmiştir” diyen Paylan, Cinayete varan süreç boyunca Dink’in sahip olduğu Ermeni kimliği üzerinden, medya aracılığıyla ırkçı, milliyetçi kesimler tarafından hedef haline getirildiğini belirterek, “Türk Düşmanı Ermeni!” gibi pek çok nefret söyleminin hedefi kılındığını hatırlattı.

‘KİRLİ İLİŞKİLERİN İPUÇLARI VAR’

Hükümet tarafından Dink’in hedef gösterilmesini engelleyecek, medyadaki nefret söylemlerini kınayan bir tutum alınmadığı, tam tersine hükümet temsilcilerinin cinayetin şartlarını yaratan nefret söylemlerinde bulunduğunun altını çizen Paylan, “Hrant Dink cinayeti örgütlü bir suç niteliği taşımaktadır. Cinayete giden süreçte, devletin çeşitli kademelerindeki kamu görevlileri suikast planı ile ilgili bilgi sahibi olmalarına rağmen harekete geçmemiştir. Ayrıca, Dink’in katil zanlısının Samsun Emniyeti’nde emniyet mensuplarınca bir “kahraman” edasıyla karşılanmasına ilişkin basına yansıyan görüntüler, Hrant Dink cinayetine ilişkin “kirli ilişkilerin” ipuçlarını veren, toplumsal hafızada silinmeyecek derin bir iz olarak değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

‘ADALET, TÜM SORUMLULARIN ORTAYA ÇIKARILMASI İLE SAĞLANACAK’

Cinayet sonrası soruşturma ve yargı sürecinin gerçek sorumluları açığa çıkarmaktan uzak olduğunu ifade eden Paylan, şu ifadeleri kullandı:

Hrant Dink davasında ihtiyaç duyulan adalet, temsili bir yargılama ve belli kişilerin ceza almasıyla değil; cinayetin şartlarını hazırlayanların, “öldür” diyenlerin ve sonrasında sorumluları bir tür cezasızlık zırhıyla kuşatarak bu nefret suçunun üstünü örten zihniyetin tüm aktörlerinin ortaya çıkarılması ile sağlanacaktır.

TBMM’nin Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması için sorumluluk alması gerekmektedir.  Meclis, Dink cinayetinin gerçek sorumlularını ortaya çıkarılmasının önünü açması, yeni nefret suçlarını engelleyecektir. Hrant Dink cinayetinin aydınlanması, devletin, içindeki karanlık odaklardan arınmasını sağlayacaktır.  Toplumsal vicdanı rahatlatmak ve “bir bebekten katil yaratan karanlık” ile hesaplaşmak için Hrant Dink cinayeti hakkında bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.