HDP’li 85 eş başkan ve meclis üyesi ya görevden uzaklaştırıldı ya gözaltına alındı ya da tutuklandı

HDP’li 85 eş başkan ve meclis üyesi ya görevden uzaklaştırıldı ya gözaltına alındı ya da tutuklandı

HDP'nin paylaştığı bilançoya göre 31 Mart'tan bugüne HDP’li 85 eş başkan ve meclis üyesi ya görevden uzaklaştırıldı ya mazbatası verilmedi ya da gözaltına alınıp, tutuklandı.

Son olarak Çaldıran Belediye Eş Başkanı Faruk Demir’in ardından Edremit Belediye Eş başkanı Medeni Özer’in İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılması sonrasında bir açıklama yapan HDP, 31 Mart’tan bugüne partiye dönük uygulamalar ile görevden almalara dair bilançoyu paylaştı. Buna göre HDP’li 85 eş başkan ve meclis üyesi ya görevden uzaklaştırıldı ya mazbatası verilmedi ya da gözaltına alınıp, tutuklandı.

HDP, son olarak Van’da Edremit ve Çaldıran ilçe belediyelerindeki iki meclis üyesinin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması sonrası konuya dair “Saldırılar ve görevden almalarla belediyelerimiz işlevsizleştirilmeye çalışılıyor” başlıklı bir açıklama yaptı.

Partinin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan imzasıyla paylaşılan açıklamada HDP’nin yerel seçimlerde kazandığı belediyelerdeki görevden almalara ve operasyonlara ilişkin bilanço da yer alıyor.

'BELEDİYELER İŞLEVSİZ HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR'

Kaplan açıklamada, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde AKP iktidarının ‘siyasi hezimet’ yaşadığını, HDP’nin büyük oy farkları ile kayyumlardan aldığı belediyelerin ‘gasp ve işgal’ edildiğini ifade ediyor.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden uzaklaştırıldıkları gerekçesiyle HDP’li adaylara mazbatalarının verilmediğini ve belediye meclis üyelerinin de mahkeme dosyaları gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldığını hatırlatan Kaplan, “İktidar, meclis çoğunluğu bulunmayan belediyelerde, seçilmişlerimizi görevden uzaklaştırarak belediyeleri işlevsiz bir hale getirmeye çalışmaktadır” diyor.

Gazete Karınca'da yer alan habere göre, açıklamada AKP’nin “seçim yolu ile kazanamadığı belediyeleri pasifize etmeye çalıştı ve halkın iradesini tanımadığını” savunuluyor.

31 MART'TAN BUGÜNE BİLANÇO

31 Mart’tan bugüne HDP belediyelerine ve yerel yönetimlerine dönük uygulamalar ise şöyle aktarılıyor:

Bağlar Belediye Eş Başkanımız Zeyyat Ceylan, Çaldıran Belediye Eş Başkanımız Leyla Atsak, Edremit Belediye Eş Başkanımız Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, Tuşba Belediye Eş Başkanımız Yılmaz Berki, Tekman Belediye Eş Başkanımız Müzahit Karakuş ve Dağpınar Belediye Eş Başkanımız Abubekir Erkmen’e KHK’li oldukları gerekçesi ile mazbataları verilmeyip seçimleri kaybeden partinin adayına belediye başkanlığı mazbatası verilmiştir.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Hülya Alökmen Uyanık, Yenişehir Belediyesi Eş Başkanımız İbrahim Çiçek, Kayapınar Belediyesi Eş Başkanımız Necati Pirinççioğlu, Hakkari Belediyesi Eş Başkanımız Seher Kadiroğlu Ataş, Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanımız Salih Kuday, Savur Belediyesi Eş Başkanımız Mehmet Yasin Kalkan, Siirt Belediyesi Eş Başkanımız Resul Kaçar, Erciş Belediyesi Eş Başkanımız Mahmut Pala’ya KHK’li oldukları gerekçesi ile mazbataları verilmemiştir.

Ağrı Taşlıçay Belediye Meclis Üyesi Fecri Aydın, Ağrı Doğubayazıt İl Genel Meclis Üyesi Sabri Karayel, Batman Belediye Meclis Üyeleri; Ahmet Yılmaz, Erkan Kaygusuz, Mustafa Yurtsever, Reşat Akıncı, Abdulmecit Çeken ve Ahmet Aslan, Bitlis Tatvan Belediye Meclis Üyeleri; Saffetullah Akyüz ve Veysi Altıntaş, Diyarbakır Yenişehir Belediye Meclis Üyesi Ramazan Akkoç, Diyarbakır Kayapınar Belediye Meclis Üyeleri; Neriman Baran Yiğit, Amber Ceylan Ak, Mehmet Vecih Aydoğan, Dilan Yakut, Eser Özbek, Ali İhsan Karahan, Yusuf Gezer ve Süleyman Okur, Diyarbakır Bağlar Belediye Meclis Üyeleri; Hava Karahancı, Şükran Şimşek, Derya Berktaş Açmaz, Sevgi Süer, Abdulkadir Önen ve Aziz Turay, Diyarbakır Dicle Belediye Meclis Üyesi Songül Can Şimşek, Diyarbakır Sur Belediye Meclis Üyesi Berivan Savaş Apaçık, Diyarbakır Ergani Belediye Meclis Üyeleri; Müslüm Öcay ve Erdal Tekdemir, Hakkari Yüksekova İl Genel Meclis Üyeleri; Deniz Öztekin ve Ferhat Özdil, Iğdır Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Hun, Mardin Kızıltepe Belediye Meclis Üyeler; Şeyhmus Akbaba ve Mehmet Ali Çiçek, Mardin Derik Belediye Meclis Üyesi Mehmet Gezici, Muş Varto Belediye Meclis Üyesi Hakkı Bingöl, Siirt Belediye Meclis Üyesi Fatma Kayar, Siirt Kurtalan Belediye Meclis Üyesi Ercan Başar, Şanlıurfa Bozova Belediye Meclis Üyesi Müslüm Kuşçu, Şanlıurfa Suruç Belediye Meclis Üyeleri; Reşat Demirkol ve Osman Kaya, Şanlıurfa Viranşehir Belediye Meclis Üyesi Abdulcelil Çelebi, Şırnak İl Genel Meclis Üyesi Selahattin Barınç, Şırnak Cizre Belediye Meclis Üyesi Dündar Yağarcık, Van İpekyolu Belediye Meclis Üyeleri; Salih Kara, Mesude Demir ve Sibel Harman Tertemiz’e KHK’li oldukları gerekçesi ile mazbataları verilmemiştir.

Erzurum Karayazı Belediye Eş Başkanımız Melike Göksü, “silahlı terör örgütüne üye olma” iddiası ile 7,5 yıl hapis cezası almıştır.

Erzurum Karayazı Belediyesi Eş Başkanımız Burhanettin Şahin ve belediye meclis üyelerinin de aralarında olduğu 10 kişi gözaltına alınmıştır. Yaklaşık bir hafta gözaltında tutulan eş başkan ve yönetici/üyeler, daha sonra serbest bırakılmıştır. (Bu gözaltı sırasında HDP yöneticilerinden Nuri Kandemir’e, ailesinin gözü önünde, evinin içinde işkence edilmiştir; aynı şekilde eski meclis üyesi Erdem Kaya yere yatırılarak kafasına silah dayatılmıştır.)

Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Ferhat Kut ile Bismil Belediyesi Eş Başkanı Gülşen Özer sabah erken saatlerde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştır.

Nusaybin Belediye Meclis Üyesi Samiye Demir gözaltına alınmıştır.

Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi Nursel Örmek de gözaltına alınmıştır.

Siirt Kurtalan’da ise HDP’li Belediye Meclis Üyesi A. Gaffur Kubilay gözaltına alınmıştır.

Şanlıurfa Ceylanpınar’da HDP Meclis Üyesi Dilan Ablay gözaltına alınmıştır.

Tatvan’da; Serap Çakmak Genç, Suat Yetişkin, Diyar Orak, Ahmet Sağnıç, İsa Taş, Şükrü Aydemir, Mehmet Nedim Türemiş, Çetin Yılmaz ve Selami Karahan’ın geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarına karar verilmiştir.

Dersim İl Genel Meclis Üyemiz Mithat Kaya “örgüte yardım ve yataklık” suçlamasıyla tutuklanmıştır.

Kayapınar Belediye Meclis Üyesi Adnan Akgül görevden uzaklaştırılmıştır.

Patnos Belediye Meclis Üyemiz Mehmet Şahin Savcı “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmıştır.

Bitlis İl Genel Meclis Üyemiz Medeni Yalçınkaya yapılan ev baskını sonucundan tutuklanmıştır.

Çaldıran Belediye Meclisi Eş Sözcümüz Faruk Demir ve Edremit Belediye Meclis Eş Sözcümüz Medeni Özer İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştır.

İhbar olduğu gerekçesi ile Narkotik ve TEM ekiplerince savcılığın arama yazısı olmadan Kayapınar Belediye binası basılmış, kapılar kırılmış ve içeride arama gerçekleştirilmiştir.