HDP’den Soylu’ya tutuklu ve açlık grevinde olan gazeteciler hakkında soru önergesi

HDP’den Soylu’ya tutuklu ve açlık grevinde olan gazeteciler hakkında soru önergesi

HDP’li Milletvekili Şevin Coşkun, açlık grevindeki ve cezaevlerindeki gazetecilerin durumunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, tutuklu ve açlık grevinde olan gazetecilerin durumlarını Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Coşkun, Anayasa ve uluslararası sözleşmelere göre basın özgürlüğünün güvence altına alınmasına rağmen Türkiye'nin bunun en çok ihlal edildiği ülkeler arasında olduğunu belirtti.

ÖGİ: 162 GAZETECİ CEZAEVİNDE

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) yayınladığı ‘2019 Basın Özgürlüğü Endeks’ine göre Türkiye'nin 2002 yılında 99'ıncı sıradayken, 2018’de 157'inci sıraya gerilediğini aktaran Coşkun, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) 2019 raporuna göre de 162 gazeteci tutuklu olduğunu dile getirdi.. 

14 GAZETECİ AÇLIK GREVİNDE

Tecride karşı başlatılan açlık grevlerine dikkat çekilen önergede cezaevlerinde açlık grevindeki 14  gazetecinin isimleri de sıralandı.

Coşkun, Bakan Süleyman Soylu’ya şu soruları sordu: 

"- Cezaevlerinde tutuklu ve açlık grevinde olan gazetecilerin sağlık durumları nedir?  Sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılıyor mu?  B1 vitamini ve/ya yeterli miktarda su ihtiyaçları karşılanıyor mu? 

- Açlık grevinde tutuklu ve hükümlü gazeteciler hangi suçtan yargılanmaktadır? Açılan davalar hangi aşamadadır?

- Açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlü gazetecilerin temel hak taleplerinin karşılanması için Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?  

- Cezaevlerinde 162 gazetecinin tutuklu ya da hükümlü olmasının gerekçesi nedir? 

- Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası sözleşmelerde basın ve ifade özgürlüğü neden ihlal edilmektedir? 

- Medya baskı altına alınarak her türden özgürlük hakkı, çalışma, kendini ifade etme, yargının bağımsızlığı gibi pek çok toplumsal alanın etkisiz hale getirilmesinin nedeni nedir? 

- Türkiye'de her geçen gün basın özgürlüğü üzerindeki baskıların bitirilmesi için Bakanlığınız çalışma yapacak mıdır?"