HDP’den ‘Kobani iddianamesi’ açıklaması: 'Bu iddianame hukuk garabetidir'

HDP’den ‘Kobani iddianamesi’ açıklaması: 'Bu iddianame hukuk garabetidir'

HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen HDP Basın Sözcüsü Ebru Günay, 'Kobani İddianamesi'ni ve Boğaziçi'ndeki 'kayyum' protestolarını değerlendirdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 3 bin 530 sayfadan oluşan 'Kobani iddianamesi' hakkında “Yargının AKP-MHP iktidarı tarafından nasıl çökertildiği ve yozlaştırıldığının açık fotoğrafı niteliğindedir” ifadelerini kullanan Ebru Günay, “Bu iddianame, kifayetsiz iktidarın liyakatsiz savcılarının hazırladığı bir hukuk garabetidir” dedi.

Günay, “Uzun süredir yargının nasıl çökertildiğini anlatıp duruyoruz, iddianameden aldığımız bu örnekler değil bir yargılama belgesi, olsa olsa bir mizah dergisine kapak olur” ifadelerini kullandı.

'TÜM SUÇLARIN HESABI VERİLENE KADAR MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'

HDP Sözcüsü Günay, “Bu hukuksuzlukları yapanlar eninde sonunda adil bir yargı önünde insanlığa karşı işlediği tüm suçların hesabını verene kadar da mücadelemize devam edeceğiz. Bu da böyle bilinsin” diye ekledi.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra eski milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında, 2014 yılındaki Kobani eylemleri gerekçe gösterilerek başlatılan soruşturma kapsamında düzenlenen iddianame Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti.

İddianamede adı geçen siyasetçilerin tamamı 29 ayrı suçtan 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680’er yıl hapis istemiyle yargılanacak. Davanın ilk duruşmasının ise 25 Nisan Pazar günü yapılması kararlaştırıldı.

Ebru Günay ayrıca, AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasıyla başlayan ‘kayyum rektör istemiyoruz’ eylemleri ile iktidarın protestolar karşısındaki tutumuna da değindi.

“Üniversiteye kayyum atanması topluma karşı saldırı dalgasının devamıdır” diyen Günay, bunun protesto edilmesini ise toplumsal tepkinin en yalın ifadesi olarak tanımladı.

'İKTİDAR VE EMRİNDEKİ KOLLUK SUÇ İŞLİYOR'

“Şimdi bu itirazı her türlü ahlaksızlıkla, saldırıyla, karalamayla bastırmaya çalışıyorlar” diyen Günay, ev baskınlarıyla üniversite öğrencilerine yönelik gözaltı operasyonlarına değinerek, “Demokratik gösteri hakkının engellenmesi, işkence ve kötü muamele suçtur, iktidar ve onun emrinde hareket eden kolluk açık biçimde suçu işlemeye devam ediyor” dedi.

İktidar tecrit gibi kayyum rejimini de yaşamın her alanına yaydığını belirten Günay, “5 yıl önce kayyum uygulaması her alana yayılır diye uyardık ve ne yazık ki haklı çıktık” dedi ve şöyle devam etti:

Bugün kayyım rejimi bütün ülkeye yayılıyor. Bu baskıcı rejim karşısında, bugün Boğaziçili öğrencilerin dile getirdiği gibi, biz de ‘Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!' diyoruz.

DAHA FAZLA