HDP ve İsimsizler Hareketi'ne dönük operasyona tepkiler büyüyor

HDP ve İsimsizler Hareketi'ne dönük operasyona tepkiler büyüyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediye başkanları ve eski milletvekillerinin yanı sıra farklı toplumsal muhalefet temsilcilerine yönelik operasyona, siyasi parti temsilcilerinden tepkiler büyüyor.

İleri Haber

Sabah saatlerinde yapılan operasyona; Türkiye İşçi Partisi (TİP); Sol Parti, Toplumsal Özgürlük Partisi, Devrimci Parti, CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner ve Sezgin Tanrıkulu, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ve Sol Parti PM Üyesi Alper Taş tepki sosyal medya üzerinden tepki göstererek HDP ile dayanışma çağrısında bulundu.

 

‘HEPSİ BOŞUNA, BAŞ EĞMEYECEĞİZ’

Twitter hesabından açıklama yapan TİP, HDPlilere ve sosyalistlere yönelik gözaltıların hukuki dayanağı olmadığını belirterek, “Saray'ın muhalefeti sindirmek, bölmek, ekonomideki, sağlıktaki, dış politikadaki başarısızlıkları gizlemek için baskıyı arttırdığını da biliyoruz. Hepsi boşuna. Sinmeyeceğiz, baş eğmeyeceğiz” dedi.

SOL PARTİ’DEN BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU

Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu da AKP iktidarın çökmekte olduğu için muhalefet kanallarını tıkamaya çalıştığında dikkat çekerek, “Her alanda iddiaları çöken iktidar tüm muhalifleri yıldırmaya, muhalefet kanallarını tıkamaya, suskun itaatkâr bir toplum yaratmaya çalışıyor. Son dönemde muhalefete yönelik artan baskılar, başta pandemi sürecinde büyük bir sorumluluk üstlenen TTB olmak üzere meslek kuruluşlarına saldırılar ve şimdi sosyal medya baskınları ve HDP’ye yönelik operasyon bu zincirin parçalarıdır. Baskılara ve hukuksuzluğa karşı birlikte mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘KAYBEDENLER SALDIRIYOR’

Yapılan operasyona ve partilerinin Sözcüler Kurulu Üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca’nın gözaltına alınmasına da tepki gösteren TÖP, “Ülkemizi kaosa sürükleyen iktidar güçleri, yaşanan Pandemi felaketi ve ekonomik kriz karşısında çaresiz kaldıkça toplumsal muhalefete daha çok baskı ve yıldırma politikalarına yöneliyor. Kaos koşullarının halkı ve siyasal muhalefeti sindireceğini, toplumsal desteği gittikçe daralan iktidarlarının zaman kazanacağını hesaplıyorlar. Yanılıyorlar! Perihan yoldaşımızın gözaltına alınırken işaret ettiği gibi “Halk Kazanacak!” açıklamasında bulunurken, Devrimci Parti operasyonu faşizmin halklara dönük saldırısı olarak nitelediği açıklamasında “Faşizmin saldırılarını halkların, işçi sınıfının, kadınların birleşik mücadelesi boşa düşürecek” dedi.

CİHANER’DEN MUHALEFETE ÇAĞRI

CHP’li Milletvekili ve hukukçu İlhan Cihaner, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti (İP) Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ı etiketleyerek, “Darbe pratiğine karşı HDP’yi ziyaret ederek hukuksuz gözaltıları kınamanız; siyasete, barışımıza, birliğimize sahip çıkmanız, olası ittifakların halka mal edilmesi için hayati bir müdahale olacaktır” çağrısında bulundu.

Sezgin Tanrıkulu ise, 6 yıl önce yaşanan olaylara ilişkin gözaltına alınan eski vekillerin ve belediye başkanlarının zaten ifade verdiklerini ve yargılandıklarını belirterek, Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir” dedi.

‘BOŞUNA VERİLMEDİ O POZLAR’

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ise soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın Saray’da Erdoğanla birlikte verdiği pozları hatırlatarak, “Boşuna verilmedi o pozlar! HDP'ye yönelik sistematik ve planlı operasyonlar devam ediyor. Ancak demokratik siyasetin önünü kapatma çabaları nafile. Tüm baskıların karşısında HDP'nin yanındayız. Geçmiş olsun” şeklinde konuştu.

‘DEMOKRATİK SİYASETİN ÖNÜ AÇILMALIDIR’

Sol Parti Parti Meclisi (PM) Üyesi Alper Taş da operasyonun HDP’yi siyasetin dışına itmeye dönük bir çaba olduğunu vurguladı. Taş, İktidar siyaset alanını kendisi için ‘dikensiz bir gül bahçesine’ dönüştürmek istiyor. Ama nafile. Gözaltılar serbest bırakılmalı, HDP’ye saldırılara son verilmeli, demokratik siyasetin önü açılmalıdır” çağrısında bulundu.

KAFTANCIOĞLU: SARAY'A GİDİNCE BALAYINA GİDEMEMİŞ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Twitter hesabından "Vah garibim saraya gidince balayına gidememiş anlaşılan :( helikopter mahzun, oteller mahzun... Gözaltına alınan HDP’liler mi? amaaan onlar teferruat, “adam balayına gidememiş siz neyi gündeme getiriyorsunuz?”derler adama.. derler mi derler" diyerek tepki gösterdi.