HDP ve CHP ayağa kalkmayacak

HDP ve CHP ayağa kalkmayacak

Yeni sistem ile yetkileri büyük ölçüde tırpanlanan Meclis bugün açılıyor. Yeni yasama yılı, yetki gaspı tartışmasını beraberinde getirecek.

TBMM, 24 Haziran seçimleriyle birlikte geçilen yeni sistemdeki 2. yasama yılına bugün başlıyor. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi başta olmak üzere çok sayıda yetkiyle donatılması, pek çok alanda tek karar verici olması nedeniyle yasama ve yürütme arasında sık sık ‘yetki gaspı’ tartışmalarıyla geçmesi beklenen yeni yasama yılına ilişkin dikkat çekici konular şöyle olacak:

ERDOĞAN KONUŞMA YAPACAK

Anayasa gereği daha önce de TBMM’nin yeni yasama yılı açılış konuşması yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün farklı olarak yeni sistemin parlamentosunda ilk kez konuşacak. Erdoğan’ın saat 14.00’te başlayacak konuşmasında iç ve dış politika, ekonomideki gelişmeler, hükümetinin bundan sonrasına yönelik hedeflerine ilişkin açıklamalar yapması bekleniyor. 

CHP VE HDP AYAĞA KALKMAYACAK

Erdoğan’ın 27’nci dönem açılışı için TBMM Genel Kurulu’na girdiği sırada CHP ve HDP gruplarının ayağa kalkmaması ve konuşmasını alkışlamaması bekleniyor. 

600 VEKİLLİK YENİ GENEL KURUL

 Meclis’in tatile girmesiyle birlikte genel kurul salonu ile milletvekillerinin odalarının bulunduğu halkla ilişkiler binası yeniden düzenlendi. Bakanların oturduğu koltuklar kaldırılırken, komisyon sıraları da küçültüldü. Komisyon ve hükümet sıralarıyla milletvekili koltuklarının arasında kalan koridora yeni koltuklar eklendi. Böylece her bir milletvekilinin koltuğu salona yerleştirilmiş oldu. Ancak yeni düzenleme nedeniyle salonda daha sıkışık bir görüntü oluştu. Bundan sonra milletvekilleri arasında yaşanacak kavga ve arbedelerin daha çok yaralanmayla sonuçlanma ihtimaline dikkat çekiliyor.

BERBEROĞLU YEMİN EDECEK

Meclis’in yeni yasama yılına başlamasıyla birlikte geçen günlerde tahliye edilen CHP’li Enis Berberoğlu yemin edecek. Berberoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından ya da yarın genel kurulun açılmasından hemen sonra yemin edebileceği belirtiliyor.

Yeni yasama yılında en fazla merak edilen konuların başında Berberoğlu hakkında onanan hapis cezasıyla ilgili Yargıtay kararının ne olacağı geliyor. Berberoğlu’nun dosyasının TBMM Başkanlığı’na sunulmasıyla birlikte milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili süreç de başlamış olacak. TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın dosyayı, TBMM Genel Kurulu’na sunması ve okunması durumunda Berberoğlu’nun milletvekilliği düşecek. Yıldırım’ın dosyayı Başkanlık’ta tutabileceği de belirtiliyor.

PARTİLER İÇTÜZÜKTE ANLAŞABİLECEK Mİ?

TBMM Başkanı Yıldırım’ın 5 siyasi partinin grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda ‘teknik uyum’ içeren değişikliğin, bu hafta ortak imzayla Meclis gündemine getirilmesi üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. Ancak partilerin ortak imzayla içtüzük değişikliği verip veremeyeceği bu hafta netleşecek.

AF TARTIŞILACAK

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre Meclis’in tartışmalı diğer bir gündem maddesi ise, MHP’nin geçen hafta verdiği af yasası önerisi olacak. Siyasi partiler, af önerisinin içeriğiyle ilgili incelemelerini tamamlayarak tavırlarını belirleyecek.