HDP: Türkiye, Suriye'de Rus ruleti oynuyor

HDP: Türkiye, Suriye'de Rus ruleti oynuyor

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Türkiye'nin Suriye politikasına dair konuşan Bilgen "Türkiye, Rus ruleti oynuyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Bilgen, daha sonra basının sorularını yorumladı.

Suriye'deki gelişmelerle ilgili 'Rus ruleti' benzetmesi yapan Bilgen, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Suriye’de Rus ruleti oynanıyor. Gariptir ki tabancayı tam doldurmuşlar ve Türkiye tek başına kafasına sıkıyor.  Türkiye bölgesinde bir an önce barışın tesisi için, Suriye’de anayasa yapım sürecinin ve adil bir barış sürecinin başlaması için inisiyatif almalıdır. Sadece güvenlik politikalarında ısrar ederse bu her şeyden önce Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye atar. Görünen o ki Ortadoğu’da çok daha büyük bir savaş senaryosunun hazırlığı yapılıyor. Bu senaryoda Ortadoğu ülkelerine rol biçiliyor. Böyle bir dönemde Türkiye’nin Suriye’ye çekilmesi çok daha büyük bir felaket senaryosunu beraberinde getirecektir. "

'20 MİL VURGUSUNUN NE ANLAMA GELDİĞİ ÖNEMLİ'

Trump'ın attığı tweetle ilgili de konuşan Bilgen, "Tweetin içindeki asıl somut vurgu 20 mil vurgusudur, Meclis Dış İlişkileri Komisyonu 20 milin ne anlama geldiğini biliyor mu?" diye sordu.

Bilgen, "İlk cümle ile sanki gerilim varmış gibi hava oluşturup ama ikinci cümledeki 20 mil ile ilgili Türkiye bir tuzağa mı çekilmek isteniyor. Trump’ın keramet dolu tweetlerini anlamak yerine gerçekten ne olup bittiğini anlayarak ortak yararımız için bir siyaset geliştirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

'TECRİTLE İLGİLİ HER TÜRLÜ KEYFİLİĞİ REDDEDİYORUZ'

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan tutuklu Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in durumuna ilişkin de açıklama yapan Bilgen şunları kaydetti:

"Kişiye özel hukuk olmazsa kişiye özel tecrit de olmaz. Bugüne kadar görüşme yapılamamış olmasını yadırgamak gerekir. 2,5 yıla yakındır ne ailesi ile ne avukatları ile görüşme yapmamış olmasına yoğunlaşmamız gerekir. Biz vekilimizin iradesine saygı gösteriyoruz, karar kendisinindir. Ama tecrit ile ilgili her türlü keyfiliği, hukuk dışı insanlık dışı her türlü keyfiliği  reddediyoruz. Türkiye’nin barışı için, Türkiye’nin Ortadoğu politikasında da iç güvenliğinde de en az maliyetle en doğru adımları atması gerekiyor. Siyasi açılımlar elbette olabilir ama bunlardan önce yasal hukuki düzenlemelerin yapılması ve insani bir yaklaşımın herkes için genel geçer kural olarak uygulanması gerekiyor. "

[ih2]

'SEÇMEN TAŞIMADA MUHTARLAR ROL ALIYOR'

Seçim öncesi yoğunlaşan seçmen tartışmaları sorusunu yanıtlayan Bilgen, Erdoğan'ın muhtarlarla olan ilişkisinin şaibeli bir durum yarattığının altını çizdi. Bilgen, seçmen taşıma tartışmalarına ilişkin şöyle konuştu:

"Seçime ve sandığa olan güven konusunda partilerin kendi tabanlarını sandığa götürecek bir siyasi kampanya yürütmeleri gerekiyor. İktidarın diğer parti tabanlarını umutsuzluğa düşürecek bir tutum içine giriyor olmasına dikkat etmemiz lazım. Muhtarlar bunu çok özel bir biçimde yapıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanının muhtarlar ile çok özel ilişkisi var. Biz biliyoruz ki Kağızman’da şu anda 500 civarında seçmen köylere kaydırılmış durumda. Kağızman’da son seçimde 300 oy ile seçim sonucu değişti. Bu kadar küçük oyların seçim değiştirdiği şehirlerde böyle küçük hesap yapmanın faturası çok ağır. Bunu yurttaş da duyarlılık göstererek önlemelidir. Küçük hesap yaptığınızda büyük kayıp verirsiniz. Suriye sınırına 70 bine yakın askerin kaydırılmasına yönelik haberler basına yansıdı. 70 binin içinde oy kullanabilecek olanlarla ilgili, oy kullanma sistemi nasıl gelişecek? Sadece sınır şehirlerinde oy kullanacaklarsa belediyeler el değiştirebilir. Bunu izah etmeden bunu bir dipsiz kuyuya atmak sorunu çözmeye yetmez. "