HDP: Kayyumlara son verdik

HDP: Kayyumlara son verdik

Partisinin seçilmiş belediye eşbaşkanlarıyla bir araya gelen Eş Genel Başkan Sezai Temelli, seçim sonuçlarını değerlendirdi. Temelli, "Kayyumlara son verdik" dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçilmiş belediye eşbaşkanları, Eş Genel Başkan Sezai Temelli ile Diyarbakır’da bir araya geldi. Seçim sonuçlarının ele alındığı toplantıda, "Kayyumlara son verdik" denilirken, AKP'nin seçim dönemi boyunca yürüttüğü savaş siyasetinin altı çizildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 3 aydır açlık grevinde olan HDP milletvekili Leyla Güven'i selamlayan Temelli, "AKP-MHP bloku, eşi benzeri görülmemiş bir şiddet ve hakaret kampanyası yürütmüştür" dedi.

Temelli'nin konuşmasından öne çıkan şöyle:

“31 Mart seçimleri bir süreci ifade etmektedir. Bu süreci ele alıp değerlendirdiğimizde çok büyük bir demokrasi mücadelesi olduğu bütün çıplaklığı ile ortadadır. Bir tarafta iktidarın sürdürdüğü bir kampanya ve bunun karşısında kendini konumlandırmış HDP kampanyası var.

'SEÇİME Mİ GİRDİK SAVAŞA MI BELLİ DEĞİLDİ'

AKP-MHP blokunu ısrarla hukuksuz nizamı sürdürme gayreti içindedir. Bunu eşi benzeri görülmemiş bir şiddet ve hakaret kampanyası ile yürütmüştür. Bir seçime mi giriyorduk bir savaşa mı belli değildi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denen şeye ve Cumhurbaşkanlığı’nın vasfını yitirdiğine bu kampanyada tanık oldu.

Buna karşı başka bir dille barışın dili ile ayrımcılığa toplumsal bölünmeye karşı çıkarak bunun karşısında bir kampanya var ettik İktidarın buradan ders almak yerine, geride bıraktığımız bir hafta içinde hatalarında ısrar ettiğini görüyoruz. 

'İKTİDARIN SEÇİMLERİ KABUL ETMEYEN TAVRINA ANASAYA'YA UYGUN ADIMLAR ATILMALIDIR'

İktidarın seçim sonuçlarını kabul etmez tavrına karşı Anayasa kurumları Anayasa’ya ve hükümlerine göre adım atmalıdır. İtirazları değerlendirirken de mazbataları verirken de YSK yasaların gereğini yerine getirmelidir.

AKP döneminin vesayetçi ve kayyumcu anlayışı Türkiye’yi tecritleştiren en önemli sorundur. Cumhuriyet tarihi boyunca katı bir vesayetçi sistemle gelmiştir. Bunun en kristalize edilmiş şekli kayyumlardı ve buna son verdik. 

AKP-MHP bloku, bugün topluma militarist bir politikayla, büyük bir hak gaspı uyguluyor. Bunun sonuçları işsizlik, yoksulluk, en temel hakların yok sayılması hatta vatandaşların müşterileştirilmesidir. İktisadi hakları da yerellerde başlayarak yerellerde kendi bütçemizi üreterek, katılımcı bütçe anlayışımızla iktisadi sorunlara da, merkezi bütçeyle çözüm üreterek var edebiliriz."