HDP iddianamesinde suçlar: Telefonda konuşmamak

HDP iddianamesinde suçlar: Telefonda konuşmamak

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada hazırlanan iddianame AYM tarafından kabul edildi. İddianamade, şüpheli olduğu belirtilen kişilerin bir konuyu telefonda konuşmaması ve kaçırılan Gökhan Güneş’in akıbetini sorması suç sayıldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davanın 844 sayfalık iddianamesi Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede bazı isimlerin ortam ve telefon dinlemelerinden elde edilen bilgilerle şüpheli olarak yer alırken telefonda değil yüz yüze görüşmeyi istemek, “örgüte müzahir” kimse olmaya yeterli görüldü.

İddianamede, 20 Ocak’ta polis tarafından kaçırılan Gökhan Güneş’in kaçırılmasına tepki gösteren ve sosyal medya hesabından paylaşım yapan bir kişi de “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yer aldı.

TSK'nin 2018 yılında Suriye'ye düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı’na  tepki gösteren bir kişi ise "Halkı Kin ve Düşmanlığa Alanen Tahrik Etmek" ile suçlandı.  

'DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'I MASUM GÖSTERME VE ÖVME SUÇU'

İddianamede hakkında inceleme yapılan Mithat Sancar'ın, PKK/KCK silahlı terör örgütünün son dönemde izlediği strateji ve politikalara uygun bir şekilde hareket edip, örgüt jargonunu kullandığı ileri sürüldü, “PKK/KCK silahlı terör örgütünü, bu örgütün Suriye uzantısı olan YPG/PYD silahlı terör örgütünü, PKK/KCK silahlı terör örgütü adına suç işleyen Selahattin Demirtaş, G.Y, İdris Baluken ve Figen Yüksekdağ'ı ulusal ve uluslararası kamuoyuna masum şekilde lanse ettiği, bu yolla övdüğü, yaptıklarını teşvik ettiği, eylemlerini meşru göstermeye çalıştığı, 27. Dönem Milletvekili Mithat Sancar'ın terör örgütünün propagandasını yapma ve suçu ve suçluyu övme suçlarını işlediği yönünde yeterli delilin mevcut olduğu gerekçesiyle Anayasa’nın 83. maddesine istinaden dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulmuştur” denildi.