HDP: Görüşmeler sonunda Demirtaş hastaneye sevk edilmiştir

HDP: Görüşmeler sonunda Demirtaş hastaneye sevk edilmiştir

Selahattin Demirtaş’ın kardeşi ve aynı zamanda avukatı olan Aygül Demirtaş, 26 Kasım’da Demirtaş'ın bilincinin kapandığını ve aradan geçen 7 güne rağmen hastaneye sevk edilmediğini bildirmişti.

İleri Haber

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kaldığı Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 26 Kasım’da bilincinin kapandığı açıklandı. Uzun süre bilinci kapalı kalan Demirtaş’a ilk müdahaleyi hücre arkadaşı eski milletvekili Abdullah Zeydan’ın yaptığı belirtilirdi. Ayrıca cezaevi doktorunun Demirtaş’ın kardiyoloji, nöroloji ve gastroenteroloji olmak üzere üç ayrı bölüme sevk edilmesini istediği, aradan geçen 7 güne rağmen hastaneye sevk edilmediği kaydedildi.

Olayı Twitter’dan duyuran Demirtaş’ın kardeşi ve aynı zamanda avukatı olan Aygül Demirtaş, şunları yazdı:

“26 Kasım Salı günü 05.30 sıralarında müvekkilimiz ve ağabeyim Selahattin Demirtaş’ın, göğüs sıkışması ve nefes alamaması nedeniyle bilinci kapanmıştır. Uzun süre bilinci kapalı şekilde hücresindeyken kendisine ilk müdahaleyi, hücre arkadaşı Sn Abdullah Zeydan yapmıştır.

Sonrasında ambulans çağrılmış, kendisine sadece EKG yapılmıştır. Müvekkilimiz acil servis yerine, kapsamlı bir müdahale ve tedavi için kliniğe sevkini talep etmiştir. Cezaevi doktoru da Demirtaş’ın kardiyoloji, nöroloji ve gastroenteroloji olmak üzere üç ayrı bölüme sevk edilmesini istemiştir. Biz de avukatları olarak cezaevi idaresiyle yaptığımız görüşmede derhal hastaneye sevkini talep ettik.

Ancak Demirtaş, aradan 7 gün geçmesine rağmen hastaneye sevk edilmemiştir. Böylesi hayati önemdeki bir sağlık sorununa rağmen hastaneye sevk edilmemesi, açıkça hayati risk altında tutulduğu anlamına gelmektedir.

Selahattin Demirtaş’ın siyasi rehineliği, neredeyse yaşam hakkına yönelik bir müdahaleye dönüştürülmek istenmektedir. Demirtaş’ın sağlığıyla ilgili en küçük bir olumsuzluğu düşünmek dahi istemiyoruz. Bunun sorumluları, bu vebalin altından kalkamazlar.

Durumu yakından izliyoruz. Avukat arkadaşlarımız Edirne’de, 24 saat süreyle gelişmeleri takip ediyorlar.”

'HASTANEYE SEVK EDİLDİ'

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ile birlikte Demirtaş’ı ziyaret eden HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu,  “Gayet iyi. Hiçbir sıkıntısı yok. Bir nefes alma sorunu yaşamış bir hafta önce ama gayet iyi, gayet kendinde ve heyecanlı bir şekilde sohbet ettik." açıklamasında bulundu.

"BÖYLE BİR HASTALIĞIM VAR HALKIM BİLSİN"

Katırcıoğlu, Demirtaş’ın hastaneye sevki konusunda cezaevi yönetimini suçlamadığını söyledi. Katırcıoğlu şöyle devam etti, “Demirtaş, yüksek güvenlikli hapishane koşullarının iyi olmadığını söyledi. Hapishane yönetiminden yana bir sıkıntısı yok. Fakat ‘bir şey olsa hemen bir müdahale şansı yok’ diyor. Alıp her an hastaneye götüremiyorlar. Adalet Bakanlığı’na yazı yazılması gerekiyor. Bu süreç de çok uzuyor. Demirtaş’ın bu durumdan rahatsızlığı var. Hastalığıyla ilgili de şunları söyledi: Halkım bilsin böyle bir hastalığım var. Bu koşullarda daha da gelişti. Hastalığımın tedavisi gerekiyor. Kendisi de hastalığının tam olarak ne olduğunu bilmiyor.”

HDP Genel Merkezi de konuyla ilgili Twiiter hesabından bir bilgilendirme yaptı:

Sayın #SelahattinDemirtas’ın sağlık durumu ile ilgili vekillerimiz Erol Katırcıoğlu ve Dr. Necdet İpekyüz bugün kendisini ziyaret etmiş ve bir görüşme gerçekleştirmiştir. Yetkililerle yapılan görüşmeler sonunda sayın Demirtaş hastaneye sevk edilmiştir.

EDİRNE CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI: RANDEVUYU BUGÜNE ALDIK

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş’ın sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuyla ilgili avukatı tarafından gündeme getirilen iddialarla ilgili olarak, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın 26/11/2019 günü cezaevi yönetimine rahatsızlandığını bildirmesi üzerine acilen 112 aranılarak gelen doktor tarafından ilk muayenesi ve gerekli tetkikler yapılmıştır.

Yapılan tetkikler neticesinde Demirtaş’ın herhangi bir sağlık sorunu tespit edilmemiş olmasına rağmen daha detaylı tetkiklerin yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde muayene edilmesinin sağlanması amacıyla gerekli randevular alınarak bugün için hastaneye sevk edilmiştir.

Bu süreç içerisinde Selahattin Demirtaş’ın ailesi ve ziyaretçileriyle rutin olarak yapılan görüşmeleri gerçekleşmiştir. Ayrıca farklı tarihlerdeki doktor muayene talepleri de her zaman karşılanmıştır."