HDK: Eşsözcülerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

HDK: Eşsözcülerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

HDK, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Fadime Çelebi ve Serpil Kemalbay hakkında yayınladığı açıklamada "Eşsözcülerimiz derhal serbest bırakılmalıdır" çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK); Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3. Büyük Olağan Kongresi'nden iki gün önce 9 Şubat'ta yapılan baskınlarda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Vekili Fadime Çelebi ile 13 Şubat'tan bu yana gözaltına tutulan HDP Parti Meclisi üyesi Serpil Kemalbay hakkında bir açıklama yayınladı.

Gözaltı ve tutuklamaların nedeninin 'toplumsal mücadele ve demokratik muhalefet güçlerini, savaş karşıtlarını paralize etmek, siyaseten işlevsiz kılmak, kriminalize etmek ve gözdağı vermek' olarak vurgulandığı açıklamada, "Eşsözcülerimiz derhal serbest bırakılmalıdır" çağrısı yapıldı.

[ih2]

HDK tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Eşsözcü ve Temsilcilerimiz Derhal Serbest Bırakılmalıdır

Bilindiği üzere, Halkların Demokratik Kongresi Eşsözcümüz Onur Hamzaoğlu, bileşenlerimizden ESP Genel Başkan Vekili Fadime Çelebi, SYKP Eşbaşkanı Ahmet Kaya, Yeşil Sol Parti Eşsözcüleri Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez, SODAP Eşsözcüsü Kezban Konukçu ile DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir ve daha önce DBP  Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan "Afrin Savaşı"na karşı yaptıkları basın açıklaması gerekçe gösterilerek, HDP 3. Olağan Kongresinden hemen önce, 9 Şubat 2018 tarihinde haksız ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alındılar.

Sekiz günlük gözaltı süresinden sonra 17 Şubat günü sabaha karşı çıkartıldıkları nöbetçi mahkemece Eşsözcümüz Onur Hamzaoğlu ve ESP Genel Başkan Vekili Fadime Çelebi hiçbir haklı gerekçe olmaksızın tutuklanırken, diğer arkadaşlarımız adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar. HDP eski Eşbaşkanı Serpil Kemalbay ise hala gözaltında tutuluyor. Öteki Eşsözcümüz Gülistan Kılıç Koçyiğit hakkında ise yakalama kararı bulunmaktadır.

Hiç kuşku yok ki; bu gözaltı ve tutuklamaların nedeni toplumsal mücadele ve demokratik muhalefet güçlerini, savaş karşıtlarını paralize etmek, siyaseten işlevsiz kılmak, kriminalize etmek ve gözdağı vermektir. Eşsözcü ve temsilcilerimiz derhal serbest bırakılmalıdır.

Uzun yıllardan beri gündemde olan ve özellikle mevcut OHAL rejimi altında ağırlaştırılıp yaygınlaştırılacak şekilde, her türlü muhalif çıkış “terörist”likle damgalanmakta, terör kavramı içine hapsedilmekte, böylece düşmanlaştırılmaktadır. Bu saldırı furyasından HDK ve HDP ile bileşen kurumlar daha fazla nasibini almaktadır. Farklı hiçbir sese, söze tahammülü olmayan Saray bütün baskı mekanizmalarını devreye sokarak muhalefeti sindirmeye çalışmaktadır. Bundan akademisyenler, gazeteciler, seçilmişler gibi bütün toplumsal kesimler etkilenmektedir.

Eşsözcü ve başkanlarımızın gözaltına alınması ve Eşsözcümüz Onur Hamzaoğlu ve ESP Genel Başkan Vekili Fadime Çelebi'nin haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanmasının HDP'nin oldukça coşkulu ve kitlesel olarak gerçekleştirdiği 3. Büyük Olağan Kongresinin de rövanşı olduğunu değerlendiriyoruz. Bu tutuklamalar HDP kongresinin intikamını almaya da yöneliktir.

Baskının ve zulmün olduğu her yerde direniş de olacaktır. Adalet, özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesi durmayacaktır.

Bu mücadele; 8 Mart'ta kadın özgürlük çığlığı ve isyanı olarak, Newroz'da halkların eşitlik ve özgürlük iradesi olarak, 1 Mayıs'ta işçi ve emekçilerin kapitalist sömürü düzenine karşı, insanca çalışma ve yaşama koşulları özlemi ve mücadelesi olarak alanlara yansıyacaktır.

Tüm bu baskılar faşizme karşı mücadele birlikteliklerinin oluşturulması ihtiyacının aciliyetini göstermektedir.

Halkların ve ezilenlerin eşitlik, özgürlük ve barış mücadelesi her koşulda sürecektir.

Vardık, varız, var olacağız.