Hayvan Hakları İzleme Komitesi'nden ocak ayı hak ihlalleri raporu

Hayvan Hakları İzleme Komitesi'nden ocak ayı hak ihlalleri raporu

Hayvan Hakları İzleme Komitesi ocak ayı hayvan hakları ihlalleri raporunu basın toplantısıyla açıkladı.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ocak ayı hayvan hakları ihlalleri raporunu, Taksim’de bulunan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneğinde (CİSST) düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.

Gazete Yolculuk'un haberine göre, hazırlanan rapor, 9 Kasım 2019’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner’e adandı.

'İŞKENCEYE VARAN HAK İHLALLERİ'

HAKİM adına açıklamayı Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’den Aslı Alpar gerçekleştirdi.

Hayvanların yaşadıkları hak ihlallerinin çok azına medyada yer verildiğini söyleyen Alpar, “Bu yüzden raporlayamadığımız milyonlarca hak ihlali var. Bugün, mezbahalarda, barınaklarda, süt ve yumurta çiftliklerinde, balıkçılıkta, avcılıkta, hayvanat bahçelerinde, faytonlarda ve taşımacılıkta, yunus parklarında, tematik akvaryumlarda, kürk çiftliklerinde, deney laboratuvarlarında, yurtiçi ve yurtdışı hayvan nakillerinde, ipek böcekçiliğinde, arıcılıkta, “bohçacılık” adı altında yürütülen böcek toplamaları ve kurbağa, salyangoz toplayıcılığındaki rutin şiddet medyaya yansımıyor. Oysa bu merkezlerde ve endüstrilerde çok yoğun bir şekilde ölüme, işkenceye varan hak ihlalleri yaşanıyor. Hak ihlallerine neden olan kamu, özel ve yerel yönetim idarecilerinin hiçbir şekilde yargı önüne çıkarılmadığı bir ortamda, bu haksız fillere devletçe göz yumulduğunu ve tüm bu ihlallerin mevzuatla meşru bir zemine oturtulduğunu görüyoruz” diye konuştu.

“EN AZ 48 BİN 348 YAŞAM HAKKI GASBI YAŞANDI”

Ocak ayında, en az 48 bin 348 yaşam hakkı gasbı raporlandığına dikkat çeken Alpar, “Bu sayısal verilere, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ocak ayı hayvancılık verileri açıklanmadığı için mezbahalarda öldürülen hayvanların sayısını eklenememiştir” dedi.

47 İŞKENCE VAKASI

Alpar, “Tarım ve Orman Bakanlığından elde edilen veriye göre 2019 yılı Kasım ayına kadar 7 milyon 174 bin 352 hayvan yurtiçi sevk sırasında işkenceye maruz bırakılmıştır. Resmi olmayan verilere göre 2019 yılında, sadece adalarda bin 400’den fazla at faytona koşturulma esnasında eziyet görmüştür” diye konuştu.

Alpar, TÜİK verilerine göre 2019 yılının Ekim ayına kadar 2 milyon 090 bin 771 hayvanın cinsel şiddete maruz bırakıldığını belirtti.

HAYVAN DENEYLERİ İLE İLGİLİ VERİLER 2017'DEN BERİ AÇIKLANMIYOR

Aslı Alpar, beden dokunulmazlığının ihlaline ilişkin bazı vakalar tespit edildiğini ancak bu konuda sayısal bir veriye ulaşılamadığını aktardı. Alpar, “Yine hayvan deneylerinde ve kuyruk, kulak, boynuz ve gaga kesme gibi hayvan endüstrisi müdahalelerinde kaç hayvanın beden dokunulmazlığının ihlâl edildiğine dair herhangi bir güvenilir veri bulunmamaktadır. Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu (HADMEK) her sene açıklaması gereken hayvan deneyleri ile ilgili verileri 2017 yılından beri açıklamamaktadır” dedi.

“HAYVANLARIN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

“Hayvanların hakları her gün insanlar tarafından yok sayılıyor” diyen Alpar Tüm canlılar için topyekûn özgürlük arayışında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Hayatın her alanında katledilen, sömürülen, hakları görmezden gelinen hayvanların sesi olmaya devam edeceği” ifadelerini kullandı.