‘Hayır bitmedi’ tweeti paylaşan yurttaşa mahkemeden ceza!

‘Hayır bitmedi’ tweeti paylaşan yurttaşa mahkemeden ceza!

Hileli referandumu protesto eden yurttaşlara verilen cezalara bir yenisi daha eklendi. Mahkeme, paylaştığı tweetler gerekçesiyle bir yurttaşa ceza verdi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

16 Nisan 2017’deki hileli Anayasa Referandumu’nu protesto ettiği için ‘terör’ gerekçesiyle o dönem evine yapılan baskınla gözaltına alınan ve 7 gün gözaltında tutulan yurttaşa, paylaştığı iki tweet gerekçe gösterilerek 3 bin lira para cezası verildi.

Başkanlık sisteminin oylandığı 16 Nisan 2017’deki Anayasa Referandumu’nda iktidarın hilelerini protesto etmek için yüz binlerce yurttaş sokağa çıkmış, protestolar esnası ve sonrasında gözaltı dalgası başlamıştı. Tekirdağ’daki protestolar sonrası da sosyal medyadaki paylaşımları öne sürülerek ‘terör’ gerekçesiyle Çorlu ilçesindeki evine yapılan baskınla gözaltına alınan Birtan Altan, 7 gün boyunca Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldu. Ayrıca ev baskınında Altan’ın cep telefonu ve kitapları gibi kişisel eşyalarına el konulurken, eşinin bilgisayarı da alındı.

ÖNCE TERÖR SORUŞTURMASI

Altan’ın gözaltına alındığı soruşturmanın gerekçesinde ise ildeki eylemler hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

“Yukarıda yer alan bilgiler doğrultusunda sol terör örgütleri, marjinal sol grupların referandum sonucunun evet çıkmasıyla sokaklarda provokatif tarzda eylemler yaparak “Gezi Eylemleri” benzeri toplumsal olaylar çıkarmayı hedeflediklerinin değerlendirildiği, bu doğrultuda ilimiz ve ilçelerinde vatandaşların sokağa çıkmaları yönünde sosyal medya üzerinden çağrıların yapıldığı ve kanuna aykırı protesto eylemlerinin düzenlendiğinin anlaşıldığı…”

YASAL YAYINLAR SUÇ DELİLİ

29 Şubat 2019’da mahkemeye gönderilen iddianameye giren inceleme tutanağında ise Altan’ın evinde el konulan “Kızıldere: Adalıların Türküsü” isimli kitap, aylık liseli dergisi “Devrimci” gibi yasal yayınlar da “Erdoğan’a hakaret edildiği” ve “Gezi gibi toplumsal olayları övdüğü” gerekçesiyle suç delili sayıldı.

‘SUÇ İŞLEMEYE TAHRİK’ SUÇLAMASIYLA PARA CEZASI

“’Gezi Eylemleri’ benzeri suçların işlenilmesi amacıyla insanların sokağa çıkmaları yönünde sosyal medya üzerinden alenen tahrikte bulunmak” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması ise Çorlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görüldü.

Mahkeme, Sanık Birtan Altan’a ‘Halkın TKP’si’ Twitter hesabının attığı iki tweeti retweet ettiği gerekçesiyle önce “suç işlemeye tahrik” suçlamasından 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Altan’ın yargılanma sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle cezayı 5 aya indirdi. Altan’ın 5 aylık hapis cezası, günlüğü 20 TL’den hesaplanarak, 3 bin TL adli para cezasına çevrildi.

O TWEETLER

Altan’ın ceza almasına gerekçe oluşturan söz konusu tweetler ise şöyle:

- “Yurdun dört bir yanında hileli seçimler protesto ediliyor. Avcılar halkı da sokakta seni başkan yaptırmayacağız! #HayırDahaBitmedi” ifadeleriyle paylaşılan video görüntüsü

- “’Hayır kazandık’ diyen halk 4. günde de sokağa çıkıyor! #HayırKorkmuyoruz” ifadeleriyle paylaşılan çeşitli illerdeki toplanma yerleri görseli

DAHA FAZLA