Haydarpaşa'da 1700 yıllık liman kenti bulundu

Haydarpaşa'da 1700 yıllık liman kenti bulundu

Haydarpaşa banliyö hattının yapımı sırasında buluntuların bulunmasıyla başlayan kazılarda 4. yüzyıldan Cumhuriyet dönemine kadar 4 farklı döneme ait eserler çıktı. Kadıköy'de 500 metre gerideki Ayrılık Çeşmesi durağına kadar uzandığı belirtiliyor.

İstanbul Kadıköy'ün önemli anıtlarından olan Haydarpaşa Tren Garı'nın banliyö hattı ray çalışmaları yapılırken bulunan eserlerden neredeyse bir şehir ortaya çıktı.  

Haydarpaşa Gar’a gelen tren rayları, Marmaray ve bağlantısındaki banliyo hattı için yenilenirken mühendisler Temmuz 2018’de arkeolojik buluntularla karşılaşmıştı. Haydarpaşa Kentsel ve Tarihi SİT Alanı’nda bulunmaya başlayan arkeolojik eserler Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararlarıyla İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetimine verilirken, uzman arkeologlar ve sanat tarihçileri görevlendirilmişti. Kadıköy’deki 300 dönüm arazide çalışmalarını genişleten uzmanlar, rayların altında ve tarihi istasyonun iki tarafında çok sayıda arkeolojik kalıntı tespit etti. Milliyet'in haberine göre arkeologlar, toprağın altından çıkan eserlerin İstanbul’un genelinde olduğu gibi dört farklı döneme ait olduğunu belirledi. Geç RomaBizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait kalıntılar Haydarpaşa’nın her yerinden çıkarken, alanda bulunan en eski arkeolojik eserler 4. yüzyıla tarihlendi. İmparator Diocletianus’un tahta çıktığı milattan sonra 284 ile İmparator Heraclius’un 641 yılındaki ölümüne kadarki zaman dilimini kapsayan Geç Roma döneminden günümüze kadar 1700 yıllık tarih diliminin izleri Haydarpaşa’da bulunmuş oldu. 

Akdeniz ile Karadeniz arasındaki önemli liman özelliğini yüz yıllarca sürdüren İstanbul ve Haydarpaşa semti, ilk garın yapıldığı 1872’den beri ise ticari gemilerin uğrak yeri olmuştu. Her kazıda biraz daha fazla yapı duvarları, hamamlar, konut odaları, su kanalları, yollar hatta sokaklar ortaya çıkartıldı. Arkeologların bulduğu çömlek parçaları ve sikkeler, antik çağ tarihçilerinden Cumhuriyet dönemi sanat tarihçilerine kadar pek çok uzmanın inceleme konusu oldu.

DAHA FAZLA