Haydarpaşa ve Sirkeci tren istasyonları için dayanışması eylemi

Haydarpaşa ve Sirkeci tren istasyonları için dayanışması eylemi

İstanbul'da Haydarpaşa ve Sirkeci tren istasyonlarının yandaş şirket Okçular Vakfı'na usülüne aykırı bir şekilde ihale yoluyla verilmesine karşı eylem yapıldı.

İleri Haber

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin TCDD tarafından Haydarpaşa ve Sirkeci tren istasyonları için açılan ihaleden elenerek ihaleyi, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın kurucusu olduğu Okçular Vakfı'nın eski Genel Müdürü Hüseyin Avni Önder'in sahibi olduğu Hezarfen Danışmanlık şirketinin almasına tepkiler sürüyor.

Haydarpaşa ve Sirkeci tren istasyonlarının kamusal kullanımına aykırı bir biçimde ihaleye açıldığı gerekçesiyle bugün de Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması tarafından eylem yapıldı. Eyleme geniş katılım dikkat çekerken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve parti üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, Halkevleri, Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması ve birçok yurttaş katıldı. 

Eylemde Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması tarafından basın açıklaması okundu. Açıklamada, "Haydarpaşa ve Sirkeci Garları ve geri sahaları bir bütündür. Hiçbir şekilde asli fonksiyonuna, kamusal yarar ve kullanıma aykırı bir şekilde kullanılamaz, bölünemez, parçalanamaz, kiralanamaz, satılamaz" denildi.

Yapılan açıklama şu şekilde:

Haydarpaşa ve Sirkeci Gar sahasındaki bazı alanlar ve üzerindeki yapılar, TCDD tarafından “sözde” kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere kiralama ihalesine çıkarılmış, 2. Oturuma kalan İBB ortaklığı şirketler davet bile edilmeden, sudan bahanelerle ihaleden elenerek, ihale adrese teslim bir biçimde, Okçular Vakfı eski müdürünün şirketi olan Hezarfen Danışmanlık’a verilmiştir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; Haydarpaşa ve Sirkeci Garları ve geri sahaları bir bütündür. Hiçbir şekilde asli fonksiyonuna, kamusal yarar ve kullanıma aykırı bir şekilde kullanılamaz, bölünemez, parçalanamaz, kiralanamaz, satılamaz.

Daha da önemlisi İstanbul’un en önemli kimlik öğelerinden biri olan Haydarpaşa ve Sirkeci Garı, gelecek kuşaklara önemini, bütünselliğini ve işlevini koruyarak taşımakla yükümlü olduğumuz varlıklardır.

Bu önemli varlıkların korunması ve asli işlevleri doğrultusunda kullanılması, biz duyarlı kuruluşların ve kentlilerin olduğu kadar, başta koruma kurulları, belediyeler ve TCDD olmak üzere ilgili idarelerin ve kamu kurumlarının da görevidir, sorumluluğudur.

Deprem gerçeğiyle bir kez daha yüz yüze gelen kentimizde; Sirkeci Garı, Haydarpaşa Garı, liman, iskele ve geri sahalarının olası afet anında özellikle deniz ile bağlantısı açısından kentimizin lojistiği, ihtiyaçlarının sağlanması ve tahliyesi konusunda taşıdığı hayati önem, açık ve reddedilemez bir gerçek olarak ortadadır.

Bu açık gerçek ve gereksinim doğrultusunda tam kapasiteyle derhal halkın hizmetine sokulması gereken bu alanların, hukuki geçerliliği olmayan, adrese teslim ihalelerle, parça parça özelleştirilmesi bu kente yapılacak en büyük ihanetlerden biri olacaktır.

Ayrıca; kamusal sorumluluğun ve alanın yaşamsal öneminin farkında olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başından itibaren ihaleye katılmasını engellemeye çalışan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı, usulsüz olarak ve alıcısı baştan belli olan adrese teslim ihaleyi yapan TCDD yetkililerini kamuoyu önünde bir kez daha uyarıyor ve asli görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz.

Biz duyarlı yurttaşlar, Kadıköylüler, Üsküdarlılar, Maltepeliler, İstanbullular olarak oyuna gelmeyeceğimizi, “talana ve rantiyeye” geçit vermeyeceğimizi TCDD ilgili ve yetkililerine bir kez daha ilan ediyor; usulsüz ihaleyi iptal ederek alanların asli ve kamusal amaçları doğrultusunda kullanılmak koşulu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devretmelerini talep ediyoruz.

Hiçbir oyuna ve aldatmacaya yer yok!

Haydarpaşa ve Sirkeci ihaleleri iptal edilsin!

Alanlar; asli ve kamusal amaçları doğrultusunda kullanılmak koşulu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilsin.

Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması